Voorkeur; Galerie

CHRISTIAAN ZWANIKKEN Alsof de toeschouwer in The Adams Family terecht isgekomen: zo zien de werken van de Nederlandse kunstenaar Christiaan Zwanikken er uit. Zwanikken wekt dode dieren weer tot leven door ze aan ingewikkelde machinieriën te verbinden. Zo gaan vogelbekken happen naar de toeschouwer, en draait het schijnbaar dode hert dat als een jachttrofee aan de muur hangt stiekem met zijn rechteroor. Te zien in: Het Glazen Huis, Amstelpark, Amsterdam. Dag. 9-17u. Ook in: The Second, Time Based Art from the Netherlands, Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam.

DOUGLAS GORDON De Schotse kunstenaar Douglas Gordon (1966), winnaar van de prestigieuze Turner-Prize, toont bij Galerie Bloom onder meer twee verschillende videobeelden van een traag bewegende hand waarop een voet staat. 'Self-Portrait (Kissing with Scopolamine)' is een negatieve diaprojectie van Gordon die zichzelf met gesloten ogen in de spiegel kust. Meer werk van hem is momenteel ook te zien op de tentoonstelling ID in het Eindhovense Van Abbemuseum. T/m 22 feb. Bloemstraat 150, Amsterdam. Di t/m za 13-18u, zo 2 feb 14-17u.

TIONG ANG De Nederlandse schilder Tion Ang is een liefhebber van sitcoms - situation comedy's - voor velen dagelijkse televisiekost. Zijn eerste pogingen om zelf zo'n serie te produceren zijn nog niet erg geslaagd. Wel grappig is de videotape waarin bevriende kunstenaars elk in één minuut proberen om hun werk te presenteren. Het optreden van Fransje Killaars en Karin Arink is bloedserieus en een beetje verkrampt, terwijl Job Koelewijn een slapstick-figuur van zichzelf maakt en Marijke van Warmerdam haar minuut aangrijpt om in eigen stijl een kunstwerkje van haar aanwezigheid te maken. Deze tape is onderdeel van een nieuw project van Ang: de productie van een docudrama. T/m 22 feb. Proton ICA, Rozenstraat 8 Amsterdam. Wo t/m za 13-17u, zo 2 feb 14-17u.

EN VERDER In Amsterdam: bij De Appel t/m 16 mrt beelden en installaties van Mark Manders, t/m 8 mrt houten mensfiguren van de Duitser Stephan Balkenhol bij Galerie Akinci, bij Galerie Fons Welters t/m 2 mrt beelden van Tom Claassen en t/m 22 feb Flying Buttress Please, hedendaagse kunst vol humor, seks en subtiliteiten uit New York bij Galerie Torch. Bij Galerie Paul Andriesse t/m 15 maart: (Be)kleding, met o.a. Antonietta Peeters, Dries van Nooten, Angus Fairhurst en Marlene Dumas. Nieuw werk van JCJ Vanderheyden t/m 23 feb bij Galerie Tanya Rumpff in Haarlem en in Rotterdam: foto- en videobeelden van Claudia Kölgen t/m 16 feb bij Fotomania; in de MK-expositieruime Trapdoor; In de Begane Grond Utrecht t/m 23 feb de groepstentoonstelling Heb ik wat van je aan soms met o.a. Mathilde ter Heijne, Han Hoogerbrugge, Twan Janssen en Bastienne Kramer.