Voorkeur; Films

O AMOR NATURAL Bejaarde inwoners van Rio de Janeiro lezen erotische gedichten van Carlos Drummond de Andrade (1902-1987) en vertellen over hun eigen seksuele ervaringen in een discrete, authentieke, geestige en ontwapenende documentaire van Heddy Honigmann, die bedrieglijk eenvoudig oogt. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Cinecenter.

BREAKING THE WAVES Passie verpakt als heiligenleven, dat is het drie uur durend melodrama van Lars von Trier dat alle emoties de vrije teugel geeft. In een bar dorpje aan de Schotse noordkust offert een jonge vrouw zich op voor haar doodzieke geliefde. Met Emily Watson als wereldvreemde heldin die sympathie, ja zelfs liefde afdwingt. Amsterdam: Alhambra, Filmtheater Desmet. Breda: Chassée Cinema's. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

CHACUN CHERCHE SON CHAT De derde speelfilm van Cédric Klapisch is zowel een mooi staaltje Franse relatiekomedie, als een subtiele verkenning van het dorpse karakter van de grote stad. Garance Clavel is overrompelend mooi als de bleue visagiste die op zoek naar haar weggelopen kat uiteindelijk de liefde vindt. Amsterdam: Kriterion Theater/Studio K. Delft: Lumen, Filmhuis. Groningen: Bioscoop 'Concerthuis', Filmtheater Liga '68.

EVITA Veertigduizend figuranten gebruikte Alan Parker voor zijn verfilming van de twintig jaar oude musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. Het geromantiseerde en geheel gezongen levensverhaal van de Argentijnse First Lady Eva Perón werd een filmisch ballet vol aansprekende bijnakitsch, met een wervelende hoofdrol van Madonna en een aantal memorabele melodieën. In meer dan 21 theaters.

FARGO Op ware gebeurtenissen gebaseerde geestige morele vertelling van de broers Joel en Ethan Coen over de nuchtere strijd van een hoogzwangere politiechef (Frances McDormand) die op het besneeuwde platteland van Minnesota sullige, maar bloedgevaarlijke criminelen met gezond verstand ontmaskert. Amsterdam: The Movies. Leiden: Kijkhuis Leiden. Maastricht: Filmtheater Lumière. Utrecht: Springhaver Theater.

HOLLOW REED Niet-schematische psychologische bijna-thriller van de Britse Angela Pope over het vermoeden van kindermishandeling door de stiefvader van een negenjarige jongen. Het kind zwijgt, de moeder is blind, de stiefvader dreigt, de homoseksuele vader tracht in te grijpen. Mooie hoofdrollen van Joely Richardson, Martin Donovan en de jonge Sam Bould. Amsterdam: Filmtheater Rialto.

THE HUNCHBACK OF NOTRE DAME Vrije tekenfilmbewerking van de Disneystudio's van Victor Hugo's roman uit 1831 kent een jonge, mismaakte en ontwapenende klokkenluider, die niet door zelfhaat wordt gekweld, maar zich redelijk staande weet te houden. De boodschap is speciaal gericht op kinderen uit onze zo op uiterlijkheden gefixeerde cultuur, maar de film is vooral ook voor cinefielen, die beelden uit de film met Charles Laughton (1939) zullen herkennen. In meer dan 31 theaters.

THE PORTRAIT OF A LADY Hyperintelligente, vaak te subtiele verfilming door de Nieuw-Zeelandse Jane Campion van Henry James' gelijknamige roman uit 1881 over een jonge Amerikaanse (Nicole Kidman) in Europa voor wie de wereld aan haar voeten ligt, en die zich toch laat strikken en ruïneren. Bombardement van hoogwaardige en zware scènes beneemt de kijker soms de adem. In meer dan 14 theaters.

SECRETS AND LIES De Gouden Palm-winnaar van 1996 is een subliem opgebouwd en psychologisch overtuigend drama over uit elkaar gegroeide familieleden en een adoptiedochter die wil weten wie haar biologische moeder is. Sentiment wordt niet geschuwd, scenario en acteursregie verdienen bewondering. Mooie hoofdrol van de ook in Cannes gelauwerde Brenda Blethyn. In meer dan 15 theaters.

SHINE Regisseur Scott Hicks liet zijn licht schijnen over het leven van de psychotische pianist David Helfgott in een filmbiografie die niet zo zeer een case-history is als een beknopt verhaal over gebroken talent en een vorm van lyrische waanzin, die achter de piano lijkt te worden overwonnen. Den Haag: Babylon. Amsterdam: Alfa, Kriterion Theater/Studio K, The Movies. Enschede: Alhambra. Groningen: Camera, Bioscoop 'Concerthuis'. Maastricht: Palace. Rotterdam: Pathé Schouwburgplein. Utrecht: City Theater / Movies.

SUNRISE Slechts korte tijd te bezichtigen restauratie van de relatief onbekende, verbeelding van onbewuste motieven leidt tot magisch meesterwerk, op het snijpunt van twee culturen en op het culminatiepunt van de beeldgrammatica van de zwijgende film. Begeleid door geluidsband met muziek van Carl Davis. In: Amsterdam, Nederlands Filmmuseum.

TREES LOUNGE Net als zijn grote voorbeeld John Cassavetes is de acteur Steve Buscemi in zijn regiedebuut meer geïnteresseerd in de personages en de tekening van hun karakters dan in een dwingend plot. Zijn onnadrukkelijke observatie van het dagelijks leven van morsige sleutelaars kenmerkt zich door humor, melancholie en subtiel spel van onder meer Chloe Sevigny en Mark Boone Junior. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Cinecenter, Filmtheater Rialto. Breda: Chassée Cinema's. Groningen: Bioscoop 'Concerthuis'. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

EN VERDER Le Huitième Jour (Utrecht: Springhaver Theater); James and The Giant Peach (Breda: Chassée Cinema's); Lang Leve De Koningin (Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg); Il Postino (Amsterdam: Kriterion Theater/Studio K. Groningen: Camera. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Utrecht: City Theater / Movies).