VN sturen gezant naar Midden-Afrika

NEW YORK/ KINSHASA, 6 FEBR. De Verenigde Naties sturen vandaag hun speciale afgezant Mohamed Sahnoun op pad voor een nieuwe diplomatieke missie in Midden-Afrika.

De situatie in de regio verslechtert snel, met een zich uitbreidende burgeroorlog in Zaïre en verergerend etnisch geweld in Burundi en Rwanda. Sahnoun verklaarde vorige week dat de kans op vrede in het gebied gering zijn.

Zaïre beschuldigt Rwanda, Burundi en Oeganda van militaire interventie in zijn burgeroorlog. De Verenigde Staten deden gisteren “eens te meer” een beroep op Zaïres buren buiten de strijd te blijven. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei niet of hij over onafhankelijke bewijzen beschikt dat deze landen de Zaïrese rebellen helpen. De Oegandese president, Yoweri Museveni, heeft gisteren in elk geval een Oegandese militaire rol met kracht ontkend.

De Zaïrese rebellen hebben opnieuw een stad, Shabunda, veroverd in hun opmars door de zuidoostelijke koperprovincie Shaba, aldus kerkelijke bronnen en hulpwerkers. Zij melden dat de rebellen nu naar het westen oprukken, in de richting van de stad Kindu. Volgens de bronnen zijn 40.000 Rwandese Hutu-vluchtelingen in het gebied verder naar het westen gevlucht in verband met de opmars van de rebellen, onder wie veel Tutsi's.

Rebellenleider Laurent Kabila gaf de Zaïrese president Mobutu gisteren tot 21 februari de tijd om op te stappen. “We hebben een gemotiveerd en toegewijd leger opgebouwd dat klaar staat om dit land te bevrijden van 31 jaar plundering en verwoesting door Mobutu en zijn kameraden”, zei hij in zijn hoofdkwartier in Goma. (Reuter, AP, AFP)