Twee op drie zetels vacant bij Enhobel

ROTTERDAM, 6 FEBR. Vastgoedfonds Enhobel heeft twee vacatures in het driehoofdige bestuur van de stichting dat de benoeming van de directie en de commissarissen regelt. Formeel staan er wel drie bestuurders ingeschreven van de stichting, maar een van hen is eind september vorig jaar overleden terwijl de ander sinds 1 oktober 1995 geen inhoudelijke bemoeienis meer heeft gehad met Enhobel.

De enige functionerende bestuurder in de stichting is nu mr. F. Rozemeijer, fiscaliste bij Deloitte & Touche en commissaris bij Enhobel. Zij was in het verleden onder meer belastingadviseur van bedrijven van makelaar H. Mens, die een indirect aandelenbelang in Enhobel zegt te bezitten van rond tien procent.

Ongeveer alle aandelen van Enhobel, een vastgoedfonds met een balanstotaal van iets meer 110 miljoen gulden, zijn in handen van stichtingen en vennootschappen waarvan de eigenaren onbekend zijn. De beurswaakhond Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) probeert al jaren opheldering te krijgen over de identiteit van deze beleggers, tot nu tevergeefs. Van het aandelenbezit van Mens is geen officiële melding gedaan. Sinds begin 1992 zijn beleggers wettelijk verplicht om aandelenbelangen te melden van 5 procent of meer in beursgenoteerde bedrijven.

De stichting die de benoeming van directie en commissarisen regelt heet formeel de stichting prioriteit Enhobel. Naast Rozemeijer staan als bestuursleden W. Michies en mr. L. Schrijver ingeschreven bij het handelsregister. Schrijver, die tevens een van de grote aandeelhouders was in het vastgoedfonds, is vorig jaar onverwacht overleden.

Michies is op 1 oktober 1995 als directeur van Enhobel vertrokken wegens “onverenigbaarheid der karakters” met de twee andere directeuren. Hij noemt zijn bestuursrol in de stichting “louter formeel, niet inhoudelijk. Sinds mijn vertrek als directeur heb ik er geen bemoeienis meer mee gehad.”

De Nederlandsche Bank, die toezicht houdt op beleggingsfondsen, zegt in een reactie dat zij de 'prioriteit stichting' niet controleert. “Wij toetsen wel de directeuren en commissarissen op bekwaamheid en betrouwbaarheid.” Enhobel laat weten bezig te zijn de stichting weer op sterkte te brengen, maar wil niet kwijt wie benaderd zijn of zullen worden.