Toenemende steun voor micro-kredieten armsten

WASHINGTON, 6 FEBR. Alice Semosa drijft een kleine kruidenierswinkel in een dorp in Zuid-Afrika en is een van de 13 miljoen armen die hebben geprofiteerd van de 'micro-kredietbeweging' die de afgelopen tien jaar in ontwikkelingslanden steeds meer mensen heeft bereikt. “Nu kunnen onze kinderen naar school gaan”, zei ze deze week in Washington. “Micro-kredieten geven vrouwen macht.”

In de Amerikaanse hoofdstad waren 2.500 mensen uit 115 landen bijeen om te praten over ambitieuze plannen om tegen het jaar 2005 honderd miljoen armen met micro-kredieten te bereiken.

De zwarte Alice Semosa ontsnapte in 1989 uit de armoede met een lening van 40 dollar van een familielid. Met het geld kon ze een kleine handel in kleding beginnen. Na vijf jaar leende ze 70 dollar van de lokale Small Enterprise Foundation en begon vlees te verkopen. Drie jaar en drie leningen later heeft ze nu haar winkel voor kruidenierswaren. De organisatoren van de Microcredit Summit hadden nog meer armen naar Washington gehaald die hun leven hebben zien veranderen door kleine kredieten. Van een kledingverkoper uit India tot een verkoopster van ijsjes uit Bolivia. Het gaat om mensen die bij een traditionele bank geen schijn van kans zouden maken op een kleine lening, omdat ze het aanvraagformulier niet kunnen invullen, geen onderpand hebben of een bedrag nodig hebben dat zo klein is dat de bank er helemaal geen winst mee kan maken.

Hillary Clinton, echtgenote van de Amerikaanse president sprak over een vrouw die haar vertelde dat “te veel grote ideeën sterven op de parkeerplaats van de banken”. In sommige landen hebben armen zich verenigd om elkaars leningen te garanderen. Sommige van de 'micro-banken' geven pas weer een nieuwe lening wanneer de oude is afbetaald.

De 'beweging' van de micro-kredieten begon in 1976 met de oprichting van de Grameen Bank in Bangladesh door de Bengaalse econoom Mohammed Yunus. Hij kwam tot de ontdekking dat niet minder dan 98 procent van de leningen werd terugbetaald. Nu heeft de Grameen Bank 1,8 miljoen arme cliënten die maandelijks 30 miljoen dollar lenen.

Vorige week kondigde president Clinton aan dat hij een miljard dollar voor een periode van vijf jaar wil uittrekken voor een Amerikaans ontwikkelingsprogramma voor micro-ondernemingen om toegang tot kredieten voor vrouwen, mensen met lage inkomens en minderheden te vergroten. Tijdens de bijeenkomst in Washington maakte de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank bekend de komende vijf jaar 500 miljoen dollar te zullen steken in projecten voor micro-ondernemingen.

De VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP kondigde een programma van 41 miljoen dollar aan. “De revolutie van het micro-krediet is gebaseerd op de simpele en machtige gedachte dat een kleine lening kan helpen het potentieel van armen te ontsluiten”, aldus UNDP-topman James Speth.

De Wereldbank is via haar 'Consultative Group to Assist the Poorest' al betrokken bij de verlening van micro-kredieten, waarvoor vorig jaar 100 miljoen dollar werd uitgetrokken.

Een grote vraag in Washington bleef of en hoe commerciële banken bij de micro-kredieten zullen worden betrokken. Organisatoren van de conferentie schatten dat 21,6 miljard dollar nodig is om de doelstelling - in het jaar 2005 honderd miljoen arme families te bereiken - daadwerkelijk te realiseren. Enkele commerciële banken waren in Washington aanwezig. Maar met uitzondering van een Boliviaanse bank verstrekt nog geen hen micro-kredieten.

De organisatoren zeggen dat ook niet te willen. Wel willen ze dat ontwikkelingsprogramma's voor micro-kredieten toegang krijgen tot kapitaal van commerciële banken. (Reuter)