Stabiele Sterren

De gastronomische ontwikkeling in Nederland is tot stilstand gekomen, althans aan de top. Voor het tweede jaar in successie blijft het aantal sterrenrestaurants hetzelfde. Net als vorig jaar en het jaar daarvoor kunnen 39 restaurants bogen op het bezit van één ster en krijgen zeven restaurants twee sterren toegekend. De culinaire situatie kenmerkt zich door stabiliteit, uit de vorige week verschenen 'rode' Michelingids 1997 voor de Benelux blijken slechts geringe verschuivingen.

Vier restaurants verliezen hun ster. De Brave Hendrik in Hendrik-Ido-Ambacht leverde dit najaar de ster in, De Gravin van Buren in Buren veranderde dit jaar van naam en gaat nu als 'Proeverijen de Gravin' sterloos verder. De Hooge Heerlijkheid in Middelharnis kreeg al wat langer een minder goede pers. Tot zover geen verrassingen, maar voor De Hoop Op d'Swarte Walvis in Zaandam kwam het verlies van de ster als een donderslag bij heldere hemel.

Vier restaurants kregen een ster. De ster voor De Nederlanden in Vreeland hoeft geen verbazing te wekken, patron-cuisinier Jan de Wit had jarenlang een ster in De Trechter in Amsterdam. Ook Gerard Wollerich van het gelijknamige restaurant in Sint Oedenrode smaakte eerder het genoegen van een ster, in de Lindehof in Nuenen. De derde nieuwe ster viel in Zweeloo bij restaurant Idylle, dat al enige tijd op de onderscheiding leek af te stevenen. Nu ook Drenthe een sterrestaurant binnen de provinciegrenzen heeft, is alleen Flevoland nog een gastronomisch achtergebleven gebied.

De ster voor De Engel in Rotterdam is een surprise. Het is vast verdiend, maar er zijn nogal wat zaken die eerder voor een ster in aanmerking komen, zoals Da Vinci in Maasbracht en Savelberg in Voorburg. Het eerbiedwaardige Prinses Juliana in Valkenburg moest een ster inleveren. Niet helemaal onverwacht, Prinses Juliana blijft een uitstekend restaurant, maar de laatste jaren is het niet echt meer 'de omweg waard'. Een criterium dat Michelin aanhoudt voor een tweesterrenrestaurant.

Daaraan voldoet wel restaurant La Rive van het Amstelhotel in Amsterdam. Geen verrassing, vorig jaar tipte ik in deze rubriek La Rive als één van de twee kandidaten voor een tweede ster. Dat rechtvaardigt een nieuwe voorspelling. Volgend jaar valt er een tweede ster bij Toine Hermsen in Maastricht of bij Oud Sluis in Sluis.

    • Joep Habets