Spanning over akkoord EBS neemt toe

ROTTERDAM, 6 FEBR. Onder de havenwerkers in Rotterdam stijgt de spanning naar aanleiding van het akkoord dat is bereikt over de sanering bij massagoedoverslagbedrijf European Bulk Services (EBS).

De overeenkomst, eergisteren gesloten tussen de directie en ondernemingsraad van EBS en vervoersbonden van FNV en CNV, voorziet in afvloeiing van 276 van de 650 werknemers.

“De spanning neemt toe en het is nog steeds onduidelijk of het akkoord wordt geaccepteerd”, zegt Kees van Nimwegen, districtshoofd Zuidwest-Nederland van de Vervoersbond FNV. Hij lichtte gisteren op kantinebijeenkomsten EBS-werknemers in over het plan, dat een bankroet van EBS en gedwongen ontslagen moet vermijden. Bestuurder Wim Ramakers van de CNV Vervoersbond karaktiseerde de bijeenkomsten met het EBS-personeel als hectisch. “De mensen beseffen dat het slikken of stikken is.” Alle EBS-werknemers zijn inmiddels op de hoogte gesteld. Zij moeten uiterlijk volgende week woensdag schriftelijk laten weten of ze akkoord gaan.

De 276 werknemers die het verlieslijdende EBS kwijt wil komen voor vijf jaar in dienst van een stichting die hen het eerste jaar 80 procent van hun laatste salaris betaalt.

Ter financiering van deze regeling moeten de overige EBS-werknemers negen procent van hun salaris inleveren. EBS steekt zelf 19 miljoen gulden in de stichting en zal daarin ondergebracht personeel inzetten zodra er extra werk is.

Ramakers: “Het EBS-personeel heeft weinig vertrouwen in de toekomst omdat EBS al jaren verlies maakt, door afnemend ladingaanbod maar ook door slecht management.”

De reorganisatie bij EBS volgt kort op de aangekondigde afslanking bij de Rotterdamse havenpool SHB, waar tweehonderd arbeidsplaatsen op het spel staan. Voorzitter J. Toussaint van de SHB-ondernemingsraad noemde het EBS-akkoord 'gedwongen ontslag in camouflagepak'.