Servische regering komt met ontwerpwet over verkiezingen

BELGRADO, 6 FEBR. De Servische regering heeft gisteren het parlement een ontwerpwet voorgelegd, waarin de zege van de oppositiecoalitie Zajedno bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar november in veertien steden wordt erkend. Het parlement beslist volgende week dinsdag in een buitengewone vergadering over de ontwerpwet.

De Servische regering reageert daarmee op de brief van president Slobodan Miloševic, die een dag eerder, na bijna tachtig dagen van massale protesten van Zajedno, eindelijk had ingebonden en de regering opdracht had gegeven de verkiezingsoverwinning van Zajedno in een speciale wet vast te leggen.

Gisteren gingen, ondanks de concessie, opnieuw tienduizenden tegenstanders van Miloševic in Belgrado de straat op. Twintigduizend studenten maakten in een protestdemonstratie duidelijk dat ze niet van plan zijn op te geven voordat hun aanvullende eisen - het ontslag van de minister van politie en de rector van de universiteit van Belgrado - zijn ingewilligd. Later op de dag demonstreerden ook vijftigduizend anderen in het centrum van de hoofdstad. De politie was in ruime mate van de partij, maar greep niet in. De agenten droegen ditmaal - wat doorgaans niet het geval is - naast traangasgranaten ook automatische geweren.

Een woordvoerder van de neo-communistische partij JUL (Verenigd Joegoslavisch Links) waarschuwde gisteren de oppositie dat de politie zal ingrijpen als de demonstraties niet ophouden. De JUL, een coalitiepartner van de socialisten van president Miloševic, wordt geleid door de vrouw van de president, Mirjana Markovic. De woordvoerder van de partij zei dat alle protestacties moeten worden gestaakt nu de zege van Zajedno wordt erkend. “Als ze maar blijven doorgaan moet er rekening mee worden gehouden dat de staat zichzelf verdedigt”, aldus de woordvoerder. “Niets kan op straat worden opgelost.” Hij riep Zajedno op ook de boycot van het parlement te beëindigen en zei dat de concessie van Miloševic door de internationale gemeenschap op prijs dient te worden gesteld. “We verwachten dat de internationale gemeenschap erkent dat de autoriteiten van dit land bereid zijn tot compromissen”, aldus de JUL-woordvoerder.

De leiders van de oppositiecoalitie Zajedno blijven ondanks de concessie van president Miloševic sceptisch over de bedoelingen van de Servische leider. Een van hen, Zoran Djindjic, zei in een vraaggesprek met het onafhankelijke Kroatische blad Novi List rekening te houden met de mogelijkheid dat Miloševic de noodtoestand uitroept om tijd te winnen en te verhinderen dat de door Zajedno beheerste gemeenteraden daadwerkelijk aan de slag gaan in hun nieuwe samenstelling. Djindjic voorspelde dat Miloševic, als hij dat doet of als hij opnieuw geweld gebruikt, zichzelf “naar de vuilnisbelt van de geschiedenis verwijst, waar Nicolae en Elena Ceausescu zich bevinden”. (Reuter, AFP)