'Schattig' kraakpandje Terschelling

TERSCHELLING, 6 FEBR. Tineke Meijer (25) vond het vervallen arbeidershuisje aan de Burgemeester Eschauzierstraat “best schattig.” Telkens als ze er voorbij kwam, verbaasde het haar dat het leeg stond. Dat duurde al meer dan een jaar - en dàt op Terschelling, waar de woningnood groot is.

Meijer woonde bij vrienden. Toen ze van de eigenaar, corporatie Pierre Louis, hoorde dat het pandje “voorlopig nog leeg” zou blijven, werd ze heel opstandig. Nu ben ben ik het zat, bedacht Meijer, “ik ga dat huis kraken.”

Vorige maand voerde ze haar plan uit. Meijer haalde prompt de lokale krant. Die schreef: “Voor het eerst in de geschiedenis van de Waddeneilanden is een woning gekraakt. Op Terschelling.” Volgens Meijer, medewerkster van de plaatselijke VVV, kwam ze gemakkelijk binnen. Ze had een paar sleutels meegenomen, “en één daarvan paste na een beetje slijpwerk perfect op het slot. Mij krijgen ze hier voorlopig niet weg”, zegt ze lachend. Ze voelt zich er thuis, “al is het natuurlijk nog een beetje behelpen.” Er is geen water of douche, maar elektriciteit en een gaskachel zijn aangesloten in het huis dat bestaat uit een woonkamer, bijkamertje, keuken, toilet en een open, niet geïsoleerde zolder.

Ze heeft al een dreigbriefje gehad van de woningbouwvereniging. “Of ik wil ophoepelen.” De corporatie Pierre Louis vindt het “ongehoord” hoe madame te werk gaat. “Als je op zo'n manier een woning probeert te krijgen, is het hek van de dam”, zegt administrateur A. Bakker desgevraagd. “U begrijpt dat we desnoods nieuwe stappen tegen Meijer nemen.” Het pandje staat leeg omdat Pierre Louis ervan af wil, zegt Bakker. “Het heeft achterstallig onderhoud en de huuropbrengst is slechts 150 gulden per maand. Helaas geeft de gemeente geen toestemming voor de verkoop.”

Burgemeester J. van Beukering voelt “helemaal niets” voor de verkoop. Het huisje moet worden verhuurd, vindt ze, aan een beginnend jong stelletje of een alleenstaande met een smalle beurs. “Want op Terschelling is de wachtlijst uit die hoek erg groot: er zijn 300 aanvragen van met name alleenstaanden. Het komt hier nog voor dat gezinnen met een kind bij hun ouders inwonen. Wegens het toerisme kunnen we nauwelijks bijbouwen.” Van Beukering heeft “best begrip” voor de 'kraak' van Meijer. Terschelling is volgens haar bezig “geld bijeen te schrapen” om het pand en nòg een leeg huisje in dezelfde straat te renoveren.

“Daarvoor is per woning zeker 5.000 gulden nodig, want er moet veel aan gebeuren.” Ze vindt dat dat “eigenlijk de taak is van de woningbouwvereniging”. “Misschien springt de gemeente bij en doen we een beroep op Monumentenzorg. De pandjes zijn tenslotte heel karakterestiek en oud, van vóór 1910.”