Prodi: Italië heeft volle steun voor EMU

ROME, 6 FEBR. De Italiaanse premier Romano Prodi en woordvoerders van de Europese Commissie hebben ontkend dat er een plan is om Italië enige tijd in een wachtkamer voor de Economische en Monetaire Unie te houden. Prodi zei de steun van Frankrijk en Spanje te hebben voor toetreding bij het begin van de EMU.

Het blijft de “vaste intentie” van Italië te voldoen aan de criteria in het verdrag van Maastricht, liet Prodi gisteren in een schriftelijke verklaring weten. Dat was een reactie op berichten uit Brussel over een plan om Italië pas in een tweede fase toe te laten. In die periode zou het land een bewijs van goed gedrag moeten leveren door voort te gaan met de ingezette sanering van de overheidsfinanciën. In zijn verklaring sprak de premier over “valse berichten en ongerechtvaardigde verklaringen”.

“Italië geniet van de volle steun en beweegt zich in volledige harmonie met Frankrijk en Spanje”, zei Prodi vanmorgen in de Corriere della Sera. “Frankrijk weet heel goed dat de Economische en Monetaire Unie zich zonder Italië en Spanje zou beperken tot een kleine zone van de markt en dat het hele Europa van de munten in een stuip zou komen.”

Prodi heeft zich in het verleden vaak beroepen op diplomatieke steun vanuit Bonn. In Italiaanse ogen moet bondskanselier Kohl nu in verband met de verkiezingen volgend jaar inspelen op de stereotype wantrouwen onder de Duitse bevolking dat de hardheid van de mark wordt besmet door het dolce vita in Italië. Prodi zou morgen Kohl ontmoeten in Bonn. De bondskanselier is de afgelopen dagen in de Italiaanse pers geciteerd met de uitspraak dat Italië van begin af aan kan meedoen “als het zijn huiswerk goed doet”.

De financiële woordvoerder van de Europese Commissie heeft tegenover journalisten ontkend dat er een plan bestaat Italië buiten de eerste groep van de EMU te houden. “Geen enkel land is bij voorbaat uitgesloten”, zei Patrick Child. “De Commissie is niet aan het studeren op overgangsmaatregelen voor een specifiek land.”

De meeste Italiaanse politieke partijen zeiden gisteren Prodi's streven naar onmiddellijke toetreding te steunen. Mediamagnaat Silvio Berlusconi, leider van de rechtse oppositie, heeft begin deze week het kabinet bij voorbaat zijn steun toegezegd als het deze zomer komt met een begroting waarin structurele bezuinigingen op de uitgaven, met name in de pensioensector, zijn vervat.

De belangrijkste dissonant in het politieke koor is Fausto Bertinotti, leider van de orthodoxe communisten, die externe steun aan het centrum-linkse kabinet geven. Hij vindt dat Prodi met de andere landen van de Europese Unie moet onderhandelen over uitstel of afzwakking van de criteria voor toelating.

Prominente werkgevers zetten kanttekeningen bij de strategie van het kabinet. Cesare Romiti, president van de Fiat-groep, het grootste particuliere bedrijf, heeft al eerder gepleit voor uitstel, om te voorkomen dat de binnenlandse consumptie lijdt onder saneringsmaatregelen. Carlo De Benedetti, grootaandeelhouder van het informaticabedrijf Olivetti, heeft gezegd dat uitstel “geen nationaal drama” is. Mario Tronchetti Provera, managing director van banden- en kabelfabrikant Pirelli, zei gisteren: “Laten we beginnen in eigen huis de juiste dingen te doen door te snijden in de uitgaven en de bedrijven het centrum te maken van groei.”

Het financiële dagblad Il Sole 24 Ore, eigendom van de werkgeversorganisatie Confindustria, verweet Prodi gisteren in een commentaar het debat over de EMU te emotioneel te hebben gemaakt. Onder de kop “Voor de euro zijn hervormingen nodig, geen hysterie” schreef het blad: “Het probleem van ieder land is niet om een jaar eerder of een jaar later in de Monetaire Unie te komen: het is vooral het bouwen van een solide huis.”

    • Marc Leijendekker