Portugal en Spanje boos over uitsluiting EMU

MADRID, 6 FEBR. In Spanje en Portugal is verontwaardigd gereageerd op wat wordt gezien als een door Duitsland aangevoerde poging om de 'Club Mediterranée' (Italië, Spanje en Portugal) uit te sluiten van de groep van landen die als eerste zal toetreden tot de Europese Monetaire Unie. Beide landen zien zich nog steeds als serieuze kandidaten.

“Dit zijn bloemen die binnen een week verwelken”, zo reageerde gisteren de Spaanse staatssecretaris van economische zaken Cristóbal Montoro op de geruchten over plannen van een mogelijke uitsluiting. “Alle analisten voorzien dat Spanje de convergentie-criteria bereikt.” De Spaanse regering ontkende op de hoogte te zijn van mogelijke voorstellen van Italiaanse zijde om de startdatum van de Monetaire Unie te verplaatsen. “Een vertraging komt ons land ook niet goed uit, omdat zoiets onzekerheden schept”, aldus Montoro. Hij onderstreepte dat Spanje zijn verplichtingen zal nakomen.

Ook de Portugese regering beklemtoonde dat zij de overeenkomst van Maastricht “naar letter en geest” zal nakomen. “Min of meer anonieme uitlatingen kunnen de gedragsregels binnen de Unie niet aantasten”, aldus de Portugese staatssecretaris Jaoquim Pina Moura. In een officiële verklaring van het Portugese ministerie van financiën werd specifiek uitgehaald naar uitlatingen van Wim Duisenberg. Als potentieel president van de op te richten centrale Europese bank verklaarde Duisenberg onlangs dat slechts acht landen voor de kopgroep van de monetaire Unie in aanmerking komen. Opmerkingen die volgens het Portugese ministerie “onrust veroorzaken op de valutamarkten van de lire, de peseta en de escudo”. De geruchten over een mogelijke uitsluiting van Spanje en Portugal veroorzaakte een lichte druk op de koers van de peseta en escudo. De Spaanse centrale bank moest daarbij ingrijpen om de koers te steunen. In Spanje gooit de onrust bovendien roet in het eten om de officiële rentevoet, nu 6 procent, verder naar beneden te brengen.

De regeringen van zowel Spanje als Portugal hebben de afgelopen maanden bij herhaling benadrukt dat er geen twijfel over bestaat dat hun landen behoren tot de kopgroep van de monetaire unie. De centrum-rechtse regering van Spanje van premier José María Aznar liet geen gelegenheid voorbij gaan om te wijzen op de resultaten die Spanje heeft gehaald bij de pogingen om aan de criteria te voldoen.