Parijs en Bonn willen top over NAVO

PARIJS, 6 FEBR. Frankrijk en Duitsland willen in april een toponmoeting met Rusland over de uitbreiding van de NAVO. Aan het overleg zouden ook de leiders van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië moeten deelnemen. De VS hebben het idee afgewezen.

Diplomaten in Parijs zeiden gisteren dat het plan door de Franse president Chirac was besproken met de Russische president Jeltsin afgelopen zondag bij zijn bezoek aan Moskou. De Russen zouden welwillend hebben gereageerd. De Fransen menen dat een top een akkoord met Rusland over de uitbreiding van de NAVO kan bespoedigen. Het plan voor een 'mini-top' is volgens de Franse diplomaten afkomstig van Duitsland.

De VS hebben het plan gisteren afgewezen. Een woordvoerder van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright zei gisteren dat de landen van de NAVO zich moeten “concentreren op de top begin juli volgend jaar in Madrid”, waar formeel over de uitbreiding zal worden besloten. De VS hebben volgens de woordvoerder “in de tussentijd alle vertrouwen in secretaris-generaal Solana van de NAVO”, die namens het bondgenootschap met Rusland onderhandelt over een overeenkomst. De VS willen dat de NAVO eenstemmig naar buiten treedt.

Amerikaanse diplomaten toonden zich gisteren verbolgen over de Fransen, die door Washington ervan afgehouden zouden zijn het voorstel formeel op tafel te leggen. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken beklaagde zich gisteren in Washington over “eenzijdige stappen” van de grote landen in de NAVO, zonder ruggespraak met de kleinere landen. (AFP)