Noodtoestand Ecuador na prijzenprotest

QUITO, 6 FEBR.De president van Ecuador, Abdala Bucaram, heeft gisteren de noodtoestand uitgeroepen nadat het hele land door een algemene staking was platgelegd. De stakers protesteren tegen de gestegen prijzen en eisen het aftreden van Bucaram. Ten minste zes demonstranten en twee politieagenten raakten gisteren gewond toen een woedende menigte het presidentieel paleis in de hoofdstad Quito naderde.

In de bergprovincies hebben indianen met rotsblokken en boomstammen belangrijke verkeerspunten geblokkeerd.

Parlementsvoorzitter Fabian Alarcon zei dat de president gedreigd heeft het parlement te ontbinden, nadat congresleden bijeen waren gekomen om het afzetten van Bucaram te bespreken. De VS hebben de demonstranten opgeroepen een “nationale dialoog” te beginnen. Bucaram verklaarde via de tv bereid te zijn de lonen te verhogen.

De stakingen richtten zich oorspronkelijk op het besluit van de regering niet langer de kosten voor brandstof, elektriciteit en telefoon te subsidiëren. De prijzen stegen daardoor in korte tijd met 300 procent. De protesten richten zich nu op het aftreden van president Bucaram, die zich vorig jaar in de verkiezingscampagne opwierp als beschermer van de armen. De vakbondsvoorzitter Fausto Dutan verklaarde dat de stakingen vandaag zullen ophouden, maar dat “de protesten doorgaan tot Bucaram is afgetreden.” (Reuter, AP)