Naaktschilderij mag niet getoond

GRONINGEN, 6 FEBR. Minerva-student Bas Scheffers uit Groningen mag het schilderij waarop hij een docent naakt heeft afgebeeld, niet langer in het openbaar vertonen. Op overtreding staat een dwangsom van duizend gulden. Dat heeft de president van de rechtbank in Groningen gisteren in kort geding bepaald.

De president onderschreef de artistieke vrijheid van de schilder, maar stelde vast dat die haar beperking vindt in de bescherming van de privacy van de geportretteerde. De docent kijkt op het doek met zijn geslachtsdeel in de hand naar een vrouwelijk naaktmodel dat zichzelf in een tepel knijpt. De advocaat van de leraar zei dat het vermoedelijk om een wraakneming van de student gaat, omdat hij zijn leraar ervoor verantwoordelijk zou houden dat hij voor de derde keer het tweede lesjaar moet doorlopen. De leiding van Minerva is teruggekomen van haar besluit Scheffers van school te verwijderen. Scheffers wil nu naar de Rietveld Academie in Amsterdam. (ANP)