Lagere winst bij Daf-moeder Paccar

De Amerikaanse vrachtwagenbouwer Paccar, sinds vorig jaar de nieuwe moederonderneming van Daf Trucks, boekte in 1996 een nettowinst van 201 miljoen dollar (372 miljoen gulden), tegenover 252,8 miljoen dollar (467,9 miljoen gulden) in 1995. De omzet van de Amerikaanse truckfabrikant daalde met 300 miljoen dollar tot 4,6 miljard dollar.

Paccar wijt de lagere resultaten aan de teruglopende vraag naar zware trucks in de Verenigde Staten en Canada.

Paccar heeft in zijn geconsolideerde resultaten slechts anderhalve maand kunnen profiteren van zijn nieuwe aanwinst Daf. De vrachtwagenbouwer uit Eindhoven is op 15 november in handen van de Amerikanen gekomen en telt vanaf die datum mee in de winst- en verliesrekening.

In het vierde kwartaal noteerde Paccar, mede dankzij de inbreng van Daf, een omzetstijging van 100 miljoen dollar tot 1,2 miljard dollar. De nettowinst daarentegen daalde met 2,6 miljoen dollar tot 62,5 miljoen dollar.

Ondanks de mindere resultaten spreekt bestuursvoorzitter M. Piggot van Paccar van een sterk jaar voor de truckindustrie in de zware klasse. “Veel beter in feite dan velen in de industrie verwacht hebben.” Analisten in de automobielindustrie verwachten dat 1997 een redelijk jaar wordt, hoewel de marktomvang in zowel Noord-Amerika als Europa enigszins zal verzwakken.

Paccar is naast eigenaar van Daf de producent van zware Amerikaanse trucks als Kenworth en Peterbilt. Ook is het bedrijf actief in financiële dienstverlening en onderdelenverkoop. Deze twee sectoren zagen hun resultaten in 1996 wel verbeteren.