Krupp Hoesch schrapt 2.200 arbeidsplaatsen

DORTMUND, 6 FEBR. Bij het Duitse staalconcern Krupp Hoesch verdwijnen 2.200 van de 10.000 banen. De raad van commissarissen gaf gisteren zijn fiat aan een reorganisatieplan van de directie, dat verder voorziet in 660 miljoen mark aan investeringen tot 1999. Met de investeringen moet de efficiency worden verbeterd, zodat het bedrijf weer concurrerend wordt.

De commissarissen sluiten gedwongen ontslagen uit. Het bestuur van Krupp Hoesch zal zich “naar zijn beste vermogen inspannen de instrumenten van personeelsbeleid beter te benutten.”

Of met het uitsluiten van ontslagen de werknemers tevreden zijn gesteld, is de vraag. Die waren gisteren al massaal naar Dortmund getrokken om te protesteren tegen het dreigende banenverlies.

Met Krupp is het vorig jaar bergafwaarts gegaan. De hogere produktiekosten vergeleken met de concurrentie leverden het concern verliezen op. Het bestuur klaagde over de hoge produktiekosten en de ruïneuze prijzen op de Europese staalmarkt.

De ondernemingsraad van Krupp, die de bui zag hangen, heeft de afgelopen weken aangedrongen op de bouw van een fabriek om de werkgelegenheid in de staalbolwerken Bochum, Dortmund en Siegerland veilig te stellen. Het bestuur heeft de bouw van een nieuwe staalfabriek wegens de kosten van 1,6 miljard mark als bedrijfseconomisch onjuist afgewezen. (DPA)