Kooptips

Op het goede moment de juiste auto kopen zonder te veel te betalen. Dat is de kunst.

Waar en wanneer

Wie een auto koopt, moet een strategisch moment kiezen. Dealers zien vooral klanten die geen auto in te ruilen hebben op bepaalde momenten extra graag komen. Omstreeks de jaarwisseling bijvoorbeeld, want dan worden er veel auto's ingeruild met het oog op het jongere jaartal op het kentekenbewijs. Of juist in een heel rustige periode - de zomer bijvoorbeeld - als de dealer de winkelbel al een tijdje niet heeft gehoord.

Kopen bij een particulier kan zo'n twintig procent goedkoper zijn, maar geeft weinig zekerheid. Tenzij de koper bij een dealer of ANWB-station een keuring laat uitvoeren. Vaak worden de kosten door koper en verkoper gedeeld. Kopen bij erkende bedrijven en merkdealers kost vaak iets meer. Maar zij geven garantie, kunnen de historie van die bepaalde auto via het NAP-databestand nazoeken en zijn via de BOVAG aanspreekbaar. De prijzen kunnen per regio enorm variëren. Een auto kopen buiten de eigen regio kan zo duizend gulden schelen.

Type De vraag 'welk type' heeft voor iedereen een ander antwoord. Het hangt ervan af hoe vaak men met de auto rijdt, waarvoor de wagen wordt gebruikt en of hij bijvoorbeeld ook als trekauto wordt ingezet. Dat beperkt de keus in het formaat, de te kiezen motor en het soort auto al flink. Het kan verstandig zijn naar de jaarlijks terugkerende 'betrouwbaarheidsstatistieken' van de Consumentenbond te kijken. Gerenommeerde Japanse auto's eindigen daarbij steevast op het erepodium. Nu eens Mazda, dan eens Toyota, maar de tendens is duidelijk. Een Corolla, Carina of 323 is een zekere keuze.

Garantie Drie maanden BOVAG-garantie is handig. Wie meer zekerheid wil, kan een reparatiepolis vragen. Normaal onderhoud en slijtage vallen daar niet onder, maar technische gebreken van een nieuwe auto zijn ermee gedekt. Zo'n polis kan voor oudere auto's tot een jaar lopen en bij jongere auto's drie jaar. Het verschil in garantie met nieuwe auto's is klein. De polis is af te sluiten wanneer men de auto bij een BOVAG-bedrijf koopt. De drie-jaarvariant mag de dealer zo'n 500 gulden kosten. Daarover valt te onderhandelen.