KNP BT in alliantie computergroothandel

KNP BT stapt met zijn computeractiviteiten (Info Products Europe) in een wereldverbond. De andere twee partners zijn het Japanse Otsuka Shokai en het Amerikaanse Entex Information Services. De drie brengen elk ook nog een aantal kleinere partners in het verbond in.

De alliantie richt zich vooral op grote concerns, die over de hele wereld actief zijn. Zij kunnen voortaan in alle vijf werelddelen bij deze combinatie aankloppen voor hun kantoorautomatisering. Naast personal computers leveren de drie bedrijven ook computernetwerken, randapparatuur zoals printers, plotters en faxen, en computerdiensten- en opleidingen.

De Global Alliance, zoals de combinatie zich noemt, heeft ruim driehonderd vertegenwoordigingen in 29 landen. In totaal werken 15.000 mensen bij de drie aangesloten bedrijven. De omzet van de partners bedraagt gezamenlijk 7 miljard dollar, ofwel circa 13 miljard gulden.

De drie deelnemers werkten al met elkaar samen, maar volgens Norman Kough van Info Products Europa gaat de alliantie nu een stuk verder. Klanten hebben waar ook ter wereld te maken met een aanspreekpunt, eenzelfde prijsstelling en eenzelfde niveau van dienstverlening.

Of de samenwerking ooit uitmondt in een fusie, waarbij de partijen aandelenkapitaal uitruilen, valt niet te zeggen. KNP BT is met zijn Info Products Europe (omzet 4 miljard gulden) vooral in Europa actief. Ook richt het bedrijf zich op Afrika en het Midden-Oosten.