Kinderagenda

Kindergedichten

Wie gepest wordt

is een zielepiet

als je haar op het schoolplein ziet

Ze staat alleen

niemand speelt met haar

ze kijkt verdrietig

en vindt het naar

dat niemand met haar touwtje springt

balt, of een liedje zingt

De pester speelt wel, is druk

hij loopt te stralen van geluk

Hij staat duidelijk in het middelpunt

maar dat mag ook wel als je pesten kunt

Toch is hij de echte zielepoot

want hij is klein

al lijkt hij groot

Dit is een van de 36.935 gedichten die zijn ingestuurd voor de Kinderen &e Poëzie-wedstrijd voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Het gedicht is van Anne en je kunt het tot en met 9 februari lezen op de lichtkrant aan de gevel van het vroegere Handelsbladgebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal (schuin achter het Paleis op de Dam), samen met die van Paulien, Arco, Pam, Ilona, Samantha en een onbekende dichter uit groep 6. Ze moesten gaan over (de dood van) een huisdier, mist, pesten, jarig zijn én over dichten. Eigenlijk zijn er veel meer gedichten gemaakt: wel 260.000, niet alleen in Nederland, maar ook in Bonaire, Curaçao en Saba. Maar zoveel gedichten kan een jury natuurlijk nooit allemaal lezen en daarom is er op de basisscholen al een selectie gemaakt. De winnende gedichten komen in het boek 'Mensen, dieren, dingen' (ƒ 22,50 bij uitgeverij Zirkoon) dat na 22 maart in de boekhandel te koop is. Wie er gaat winnen is nog geheim, maar wie weet is een van de dichters van de lichtkrant er wel bij.

Joost de Suppoost

Zondag 9 februari organiseert het Rijksmuseum weer een Museumzondag en het belooft een vrolijke boel te worden, want het Fanfare-orkest Van Ferre gaat mee met Joost de Suppoost. Je hoort zelf ook een beetje bij de fanfare, want je moet in de rij lopen en krijgt een papieren muts op. Op je tocht door het museum laten ze allerlei schilderijen zien waar vooral veel spelletjes en muziek op staan. De rondleidingen beginnen om 11u, 13u en 15u, duren 45 minuten en zijn bestemd voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Ook vertelt Jeroen Kramer - je kent hem misschien wel van de televisie (o.a. Het Klokhuis) - een spannend verhaal bij het grootste schilderij van het Rijksmuseum: De slag bij Waterloo van Pieneman (Waterloo is de plek waar Napoleon in 1815 verslagen werd). Het is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar en het begint om 12 en 14u. Alleen in de voorverkoop (t/m zaterdag bij de GWK's) zijn kinderkaarten gratis, op zondag zelf moet voor ouders, tantes, oma's en opa's èn kinderen de normale toegangsprijs worden betaald. Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam.

Doe-het-zelf

Een vreemd circus, toverplanten, een betoverde boom en zelfs kinderen die kunnen toveren. In het Leidse Museum Boerhaave wordt zondag 9 februari om 15u door de toverlantaarnisten Joke en Gwen Sebus een kindervoorstelling met een toverlantaarn gegeven voor kinderen van 4 t/m 10 jaar. En als je toch in het museum bent, kun je mooi de tentoonstelling 'Magische Optica, Toverlantaarns, kijkdozen en andere vermakelijkheden' bekijken. Er zijn oude instrumenten met bijbehorende plaatjes of zelfs bewegende beelden, maar je kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken, want in Leiden hebben ze er voor kinderen van 10-12 jaar een doe-tentoonstelling van gemaakt. Zo kun je proefjes doen die kinderen zo'n honderd jaar geleden ook op de middelbare school deden: bijvoorbeeld door met een elektriseermachine aan de gang te gaan of proberen een sirene te laten werken of met katrollen proberen gewichten omhoog te krijgen. Ook kun je zien hoe een orgel werkt, met een microscoop bekijken hoe insecten in elkaar zitten en op de medische afdeling in het museum mag je uitproberen hoe een kunstnier, hart-longmachine of elektrocardiograaf werkt. Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. Open di t/m za 10-17u, zo 12-17u.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker