Hulporganisaties halen staf uit Rwanda

KIGALI, 6 FEBR. De Verenigde Naties evacueren hun staf uit het westen van Rwanda in verband met de dood van twee buitenlandse VN-waarnemers en hun Rwandese medewerkers. Zij liepen in een hinderlaag, naar wordt aangenomen opgezet door Hutu-rellen. De VN hebben andere buitenlanders aangeraden hun voorbeeld te volgen.

Eerder zijn in het zuidwesten en noordwesten van Rwanda buitenlanders vermoord door vermeende Hutu-extremisten. Het Rode Kruis maakte in Genève bekend het grootste deel van zijn staf uit Rwanda terug te trekken. Er blijven slechts zes man in de hoofdstad Kigali achter. Ook de organisatie Artsen zonder Grenzen schroeft haar staf nog verder terug. Alleen de hulporganisatie CARE neemt geen dergelijke maatregelen.

“Iedereen wist dat dit zou gebeuren. Het is nu niet de tijd om het Rwandese volk in de steek te laten”, aldus een woorvoerster in Kigali. De VN zetten hun hulpoperatie in de rest van Rwanda vooralsnog voort. Wel hebben zij de Rwandese regering gevraagd militair escorte te leveren voor verplaatsingen van VN-staf buiten Kigali. Een Rwandese regeringsadviseur, Claude Dusaidi, meende dat de VN de regering meer geld en meer hulp moeten leveren, om haar te helpen “dergelijke schurken” te pakken te krijgen. “Die mensen zijn criminelen. Ik denk dat ze terugkomen en dat het weer kan gebeuren.” (Reuter, AP)