Herkomst rode en witte wijnen

Frankrijk is nog steeds het wijnland bij uitstek. Van de rode en witte wijn die in Nederland wordt gedronken is 60 respectievelijk 43 procent uit dit land afkomstig. De laatste vijf jaar is het aandeel van Franse rode wijn met 14 procentpunten teruggelopen, mede als gevolg van de boycot tijdens de Franse kernproeven in 1995. De populariteit van de Spaanse, Italiaanse en Zuidafrikaanse rode wijnen neemt snel toe. Dit blijkt uit onderzoek van het produktschap voor wijn.

Jaarlijks geven Nederlanders 2,5 miljard gulden uit aan wijn. Witte wijn heeft hierin een aandeel van 39 procent. Volgens marktonderzoekbureau Trendbox is de gemiddelde aankoopprijs 7,38 gulden. Voor een Franse wijn telt de consument zo'n 8,25 gulden per fles neer, meer dan voor Italiaanse en Spaanse wijnen.

Vrouwen houden meer van wijn dan mannen: 58 procent van de consumptie komt voor hun rekening. Van mensen met een hoger inkomen drinkt 20 procent dagelijks wijn, tegenover 10 procent bij een minder dan modaal salaris. Toch zegt zo'n 70 procent van de ondervraagden niet meer dan twee glaasjes per dag te drinken. Bijna 90 procent van de wijn wordt thuis gedronken. De aankoop heeft meestal plaats in de supermarkt. De slijter heeft een marktaandeel van zo'n 30 procent.

    • Carina de Walle