Gokbaas: Ik vroeg slechts om advies

WINCHESTER, 6 FEBR. Hij zou het niet gedurfd hebben, de doelverdedigers Bruce Grobbelaar en Hans Segers en aanvaller John Fashanu te vragen uitslagen van voetbalwedstrijden te beïnvloeden. De Maleisische zakenman Heng Suan Lim ontkende gisteren in alle toonaarden ooit de bedoeling te hebben gehad de voetballers om te kopen.

De Aziaat beweerde voor de rechtbank in Winchester dat hij het drietal louter om advies had gevraagd bij het voorspellen van de uitslagen. “Stel dat ik Grobbelaar had voorgesteld opzettelijk ballen te laten glippen; ik denk dat hij me uit het raam van zijn penthouse had gekieperd.”

De Maleisiër staat terecht op verdenking met geld van een Aziatisch goksyndicaat, ongeveer 1,5 miljoen gulden, de genoemde spelers te hebben betaald om de uitslagen van voetbalwedstrijden te manipuleren.

De Nederlander Segers (Wimbledon) zou ruim twee jaar geleden 60.000 gulden hebben ontvangen, Grobbelaar (Liverpool) een jaar eerder 120.000 om uitslagen te 'ritselen'. De vier verdachten hangt een maximale celstraf van zeven jaar boven het hoofd. Het viertal heeft tot nu ontkend.

Lim zei dat hij het trio alleen tegen betaling had geraadpleegd de uitslagen te voorspellen voor een welgestelde Indonesische gokker, genaamd Johannes Josef. Aanklager Smith geloofde weinig van het verhaal. Hij vroeg zich af waarom de regelmatige telefoontjes met Grobbelaar na diens vertrek bij Liverpool in 1994 plotseling ophielden. Een jaar later, toen Grobbelaar weer onderdak vond bij Southampton, nam het telefoonverkeer weer in alle hevigheid toe. Lim verweerde zich door te stellen dat Grobbelaar geen zin had in contact omdat hij na het vertrek bij Liverpool in een dip zat.

Zijn opdrachtgever, een steenrijke cacao-handelaar, omschreef Lim als een vriendelijk vaderfiguur, met een passie voor gokken. “Winnen of verliezen maakt hem niets uit”, zei Lim. “Mister Josef doet geen zaken met een syndicaat. Hij gokt met vrienden en kennissen.” Het proces duurt nog zeker vier weken. (Reuter)