Financiële reuzen in VS gaan samen

NEW YORK, 6 FEBR. De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley en de effectenfirma Dean Witter gaan fuseren, zo hebben ze gisteren bekendgemaakt. Door het samengaan ontstaat de zakenbank met de grootste beurswaarde ter wereld.

De transactie, die wordt uitgevoerd door een aandelenruil, is ongeveer 10 miljard dollar (ongeveer 18,6 miljard gulden) waard. Morgan Stanley is een typische zakenbank die bedrijven en grote beleggers als klant heeft. Vorig jaar was zij 's werelds nummer één in advisering bij fusies en overnames en nummer drie in aandelenemissies. Dean Witter daarentegen richt zich op de beleggende particulier en heeft een netwerk van kantoren met 8.500 effectenmakelaars.

Elk aandeel Morgan Stanley kan worden ingeruild voor 1,65 aandeel Dean Witter. In de nieuwe onderneming hebben de aandeelhouders van Morgan een belang van 45 procent en die van Dean Witter van 55 procent. De nieuwe directieraad bestaat uit veertien man en wordt voor de helft door elk van de partners benoemd.

Het nieuwe bedrijf zal Morgan Stanley, Dean Witter Discover gaan heten. Discover is de succesvolle credit card van Dean Witter met 39 miljoen gebruikers.

De gefuseerde onderneming laat in omvang de zakenbank Merrill Lynch achter zich. Merrill Lynch is op dit moment de enige bank die diensten aan particulieren en kleine beleggers succesvol combineert met zaken voor grote beleggers, alsmede emissies van aandelen en obligaties voor bedrijven. De nieuwe combinatie heeft 12 miljard dollar inkomsten en beheert voor particuliere en professionele beleggers een vermogen van 270 miljard dollar.

Vanochtend kondigde Morgan Stanley de opening aan van een eigen kantoor voor vermogensbeheer in Amsterdam. Als financieel adviseur heeft Morgan Stanley in Nederland grote bedrijven als Vendex en Aegon als klant.

De fusie wordt beschouwd als een nieuw signaal van een consolidatiegolf in de Amerikaanse effectenwereld. Die leek vorig jaar te beginnen toen Morgan Stanley vermogensbeheerder Van Kampen kocht voor 750 miljoen dollar. De Verenigde Staten hebben de afgelopen jaren al een reeks fusies onder algemene banken achter de rug. Fleet Financial fuseerde met Shawmut National, Bank of America met Nations Bank en Chase Manhattan met Chemical.

Twee weken geleden maakten zakenbank Salomon Brothers en vermogensbeheerder Fidelity Investments verregaande samenwerking bekend. Het aandeel van effectenhuis Paine Webber was eergisteren al gestegen in anticipatie op een mogelijke overname door Morgan Stanley. Gisteren leek Alex Brown Securities een aantrekkelijk doelwit, zodat het aandeel in koers steeg. Analisten denken dat algemene banken zullen kijken naar overnamemogelijkheden van regionale effectenfirma's, met name degenen die aan financiële planning en vermogensbeheer voor hun klanten doen.

Pagina 20: Consolidatie onvermijdelijk

“Consolidatie in deze sector is onvermijdelijk”, aldus Richard Fisher, president-commissaris van Morgan Stanley. “Het is belangrijk om je partner te kunnen kiezen.”

Morgan Stanley ontstond in 1933 toen het bankiershuis van J. Pierpont Morgan als gevolg van de Glass-Steagall Act (zie kader) zijn effectenzaken moest afstoten. Morgan Stanley geldt met onder meer First Boston, Goldman Sachs en Salomon Brothers als een van de aristocraten van Wall Street. Dean Witter was tot voor enkele jaren onderdeel van Sears Roebuck, een postorder- annex warenhuis.

Richard Fisher van Morgan Stanley zei gisteren geen idee te hebben of de fusie besparingen op zal leveren. Kostenreductie is volgens hem geen drijfveer om te fuseren. De financiële wereld verwacht dat in de loop van dit of volgend jaar de restricties van de Glass-Steagall Wet zullen worden teruggedraaid. Het gevolg daarvan wordt dat algemene banken zich op het terrein van effectenfirma's en zakenbanken zullen begeven.

Topman van de nieuwe onderneming wordt Philip Purcell van Dean Witter. Zijn adjudant is John Mack van Morgan Stanley. Zij moeten de twee verschillende bedrijfsculturen samensmelten, die van de 'patriciërs' en van de 'plebejers'. Morgan-Stanley makelaars verkopen prijzige Berkshire-Hathaway aandelen aan miljonairs en pensioenfondsen, Dean-Witter makelaars proberen jan-met-de-pet een paar aandeeltjes AT&T aan te smeren. Chic fuseert met sjofel. Analisten vragen zich vooral af of dat aspect van de fusie geen problemen zal opleveren. Het was gisteren nog niet duidelijk in welk twewmpo de twee bedrijven hun activiteiten samenvoegen.

    • Lucas Ligtenberg