Fed laat Amerikaanse rente ongemoeid

WASHINGTON, 6 FEBR. Het beleidscomité van de Fed (het stelsel van Amerikaanse centrale banken) heeft na twee dagen vergaderen gisteren besloten niet te tornen aan de huidige rentestand. Dat betekent dat het disconto op 5 procent blijft staan en de zogenoemde federal funds rate, het daggeld in de geldmarkt, op 5,25 procent.

Er was vrijwel niemand die een wijziging van de rente had verwacht, maar toch was er in de aanloop naar de vergadering sprake van enige nervositeit op de financiële markten. De Amerikaanse economie groeit hard, maar dat gaat niet gepaard met een toeneming van de inflatie. Juist in de matige inflatie van dit ogenblik zagen de centrale banken aanleiding niet over te gaan tot een renteverhoging. Dat de rente binnen afzienbare tijd wel wordt verhoogd, is in de ogen van velen waarschijnlijk. De volgende bijeenkomst van het beleidscomité van de centrale banken is op 25 maart, maar als het nodig is kan de rente voor die tijd worden opgetrokken. (Reuter, DPA)