Experts van Sotheby's geschorst

LONDEN, 6 FEBR. Het veilinghuis Sotheby's in Londen heeft enkele stafmedewerkers geschorst omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan illegale handel in Italiaanse kunstwerken. In het geheim gemaakte filmopnamen hiervan worden vanavond vertoond door het Britse tv-station Channel 4.

Het veilinghuis neemt de zaak hoog op en stelt nader onderzoek in. Volgens de directeur van de Europese afdeling, George Bailey, kan Sotheby's niet toestaan dat medewerkers de wet en het strenge bedrijfsreglement overtreden.

Bailey kritiseerde wel de manier waarop de televisieploeg een van de experts oude meesters van het veilinghuis in de val had gelokt. De expert, de Nederlander Roeland Kollewijn die werkt voor Sotheby's in Milaan, werd benaderd door een vrouw die deed alsof zij een schilderij wilde verkopen. De vrouw droeg een broche waarin een minuscule camera verborgen zat. Volgens de Britse krant The Times filmde zij hoe de expert voorstelde een schilderij van de 18de-eeuwse schilder Nogari uit Italië naar Engeland te smokkelen, omdat het in Londen meer zou opbrengen. De transactie wordt beschreven in het pas verschenen boek Sotheby's, The Inside Story van de Britse kunstjournalist Peter Watson, die zes jaar het reilen en zeilen van het veilinghuis heeft gevolgd. In het boek beschuldigt hij Sotheby's tevens van betrokkenheid bij verboden export van antiek van India naar Engeland.