Damrak volgt Wall Street met daling koersen

AMSTERDAM, 6 FEBR. Ondanks het besluit van de Amerikaanse centrale banken om de rente niet te verhogen, daalden de koersen van Nederlandse aandelen vanmorgen. Daarmee werd Wall Street gevolgd, dat op verlies eindigde.

AMSTERDAM Rond het middaguur stond de AEX-index op 686,71 punten. Dat is 2,78 punten, of 0,4 procent, minder dan het slot van gisteren. Toen werd nog een nieuw beursrecord neergezet. Ook elders in Europa gingen de aandelenkoersen omlaag.

Koninklijke Olie moest een rijksdaalder terug op 329,10 gulden. KLM daalde 1,40 gulden 54,20 gulden en Unilever 3,70 gulden op 304,80 gulden. Philips liet 1,20 gulden liggen op 74.70 gulden en muziekdochter Polygram daalde eenzelfde bedrag op 80,80 gulden. Ahold werd 1,10 gulden goedkoper op 114,10 gulden. Ook Hagemeyer moest dit bedrag afstaan op 147,40 gulden. KLM had het relatief gezien het zwaarste te verduren en zakte 1,40 gulden naar 54,20 gulden.

Toch waren er ook stijgers onder de hoofdfondsen. Akzo ging 3,50 gulden omhoog naar 271,90 gulden. Brouwer Heineken, dat sinds begin deze week forse koerswinst boekte, voegde nog eens 2,10 gulden toe op 309,10 gulden. Nutricia herstelde 2 gulden op 266,50 gulden. De technologiefondsen leden onder de bedrukte stemming rond de Amerikaanse technologiesector op Wall Street. ASM Lithography moest 7,90 gulden terug op 125 gulden. ASM International leverde 1,40 gulden in op 29,80 gulden en LCI Computers zakte 85 cent naar 19,55 gulden. Kühne + Heitz werd 2 gulden duurder op 42 gulden.

De dollar kreeg gisterenavond aanvankelijk een terugslag, nadat de Amerikaanse centrale banken bekendmaakten de rente niet te verhogen. Tegen het middaguur noteerde de munt toch hoger, op 1,8565 gulden tegen 1,8525 aan het eind van de handel gisteren. Met name Japanse aankopen waren verantwoordelijk voor de kracht van de Amerikaanse munt. Tegenover de yen steeg de dollar naar 123,83 yen per dollar. Dat is de hoogste koers in meer dan vier jaar.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren gedaald, ondanks het besluit van de Amerikaanse centrale banken om de rente onveranderd te houden. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote fondsen daalde met 86,58 punten tot 6746,90. Kort voor het einde van de vergadering van het beleidscomité van de centrale banken zat de index op zeker veertig punten winst. Na het bekendmaken van het rentebesluit zakte het Dow Jones-gemiddelde naar een verlies van 122 punten. Met name technologiefondsen waren uit de gratie. De voorgenomen fusie van de effectenbanken Dean Witter en Morgan Stanley zorgde daarna voor een verbetering van het beursklimaat.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio daalde het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen met 147,54 punten tot 18.038,43. De handel had voornamelijk een technisch karakter, hoewel zorgen over de banksector blijven spelen. Met name Nippon Credit wordt met argwaan gevolgd, na geruchten dat de bank op uitstel van betaling afkoerst als de overheid niet bijspringt. Het Nikkei-gemiddelde werd gisteren ook beheerst door arbitrage tussen de aandelen- en de termijnmarkt voor Nikkei-225-fondsen.