Compagnoni wordt koningin na slalomzege

ROTTERDAM, 6 FEBR. Deborah Compagnoni heeft gisteravond in Sestrières de wereldtitel op de slalom veroverd. Voor eigen publiek noteerde de Italiaanse over twee manches een totaaltijd van 1.43,88. Haar voorsprong op de nummer twee, landgenote Lara Magoni, bedroeg anderhalve seconde. De bronzen medaille was voor de Zwitserse Karin Roten.

Ten overstaan van ruim drieduizend uitzinnige tifosi deklasseerde Compagnoni, vorig jaar wereldkampioene op de reuzenslalom, haar concurrentes op de Kandahar. Vier kandidates voor de eindoverwinning bereikten de finish niet. Onder hen Pernilla Wiberg, titelverdedigster op de slalom. De Zweedse maakte in de tweede manche een stuurfout nadat ze in de eerste serie als negende was geëindigd. Ook de Nieuw-Zeelandse Claudia Riegler, dit seizoen al goed voor drie overwinningen in het wereldbeker-circuit, ging onderuit. De Zwitserse Marlies Oester en de Oostenrijkse Elfi Eder overkwam hetzelfde.

Tweevoudig olympisch kampioene Compagnoni had na de eerste run een achterstand van vijfhonderdste van een seconde op concurrente Roten. Dat verschil verdween onder het kunstlicht in het Italiaanse ski-oord als sneeuw voor de zon tijdens de tweede afdaling die langs 62 poorten voerde. Publieksfavoriete Compagnoni, door velen gezien als de vrouwelijke equivalent van Alberto Tomba, bleek over stalen zenuwen te beschikken. De winnares van olympisch goud op Super G in 1992 en reuzenslalom in 1994 nam veel risico's op de ijzige piste in het Italiaanse wintersportoord.

De 26-jarige dochter van een hotelier uit Sante Caterina heeft in haar loopbaan net zo veel voor- als tegenspoed gekend. Sinds haar debuut in het wereldbeker-circuit in 1987 onderging ze tal van operaties aan haar kniëen. Zeven jaar geleden ontsnapte Compagnoni aan de dood toen ze getroffen werd door een acute blindedarmontsteking. Vader Compagnoni redde het leven van zijn dochter door haar via een dodemansrit naar het ziekenhuis te vervoeren. Daar redden artsen haar leven.

Sinds gisteren heeft Compagnoni twee wereldtitels achter haar naam staan, twee olympische en tien overwinningen in de wereldbeker (1 slalom, 7 reuzenslalom en 2 Super G). “Lara Magoni heeft me vleugels gegeven”, zei Compagnoni gisteren na afloop. “Ze stond al eerste voordat ik aan de beslissende run begon. Italië was op dat moment al vrijwel zeker van het goud. Ik kon zonder druk en onbevangen naar beneden razen”, vertelde de in Italië immens populaire sportvrouw. “Ik wist tevoren dat ik een medaille ging pakken. Hoewel ik blij ben met de wereldtitel, blijft de reuzenslalom voor mij fascinerender dan de slalom. Daar ligt mijn volgende doel.”

De gouden medaille van Deborah Compagnoni's leidde in Italië tot euforische commentaren. De kranten kwamen vanmorgen superlatieven tekort om haar verrichtingen onder woorden te brengen. “Groots, exceptioneel en subliem”, schreef het dagblad Tuttosport. Op de voorpagina trok de krant een vergelijking met Juventus, de voetbalploeg die bekend staat als de Oude Dame en gisteravond de Supercup won door een 3-1 overwinning op Paris Saint Germain. “Koninginnen”, luidde de kop.

Veel Italianen vreesden dat hun landgenoten bij de WK in eigen land niet bestand zouden zijn tegen de prestatiedruk. Compagnoni heeft die vrees gisteren grotendeels weggenomen. Het wachten is nu op Alberto Tomba, de ongekroonde koning van het Italiaanse skiën. Volgende week komt de skiënde playboy in actie op de slalom. “Voorlopig is Compagnoni de 'Tomba' van deze wereldkampioenschappen”, schreef de Gazzetta dello Sport. “Totdat Alberto zelf arriveert.”