Colombia bereid te onderhandelen met verzetsbeweging

BOGOTA, 6 FEBR.De Colombiaanse regering heeft zich na een verloren veldslag met een linkse rebellenbeweging gisteren bereid verklaard te onderhandelen over de vrijlating van 70 regeringssoldaten.

Na een militaire campagne van vier dagen tegen de Revolutionaire Gewapende Krachten van Colombia (FARC) gaf de regering de strijd op. Volgens het ministerie van Defensie in Bogota kwamen 16 soldaten om het leven tijdens een offensief dat werd uitgevoerd met massale ondersteuning van de luchtmacht. Onder de rebellen zijn volgens het ministerie ten minste 13 slachtoffers gevallen.

De FARC voeren al dertig jaar oorlog in Colombia en brachten de regering in augustus een zware slag toe door een militaire basis in zuid-Colombia met de grond gelijk te maken. Bij die aanval werden 60 dienstplichtigen gegijzeld.

In januari namen de rebellen in het noorden wederom tien soldaten gevangen. De guerrillabeweging eist in ruil voor de vrijlating van de gijzelaars dat het regeringsleger zich terugtrekt uit het zuiden.

Gisteren ontving een radiostation 59 brieven en foto's van de gegijzelde soldaten als teken dat zij nog in leven zijn. Totnutoe heeft de regering, die weigert aan de eis te voldoen, geen serieuze interesse getoond om met de FARC te onderhandelen. Zowel Mexico als Costa Rica hebben aangeboden als gastland op te treden voor de onderhandelingen. (Reuter, AP)