Brussel beperkt toepassing decoder

ROTTERDAM, 6 FEBR. Grote nationale sportevenementen mogen niet achter een decoder verdwijnen. Die richtlijn presenteerde de Europese Commissie gisteren in Brussel. De Europese Commissie vindt het een ongewenste situatie als kijkers extra geld zouden moeten betalen voor grote sportevenementen als de Olympische spelen en het EK- en WK-voetbal.

Dergelijke evenementen moeten daarom altijd via de openbare televisiestations worden uitgezonden. Ook een typische Nederlandse gebeurtenis als de Elfstedentocht valt onder de richtlijn. Een woordvoerder van Nethold/Multichoice in Utrecht, moedermaatschappij van Filmnet, dat hard werkt aan een systeem voor 'betaaltelevisie' zegt dat er “reden is voor blijdschap” vanwege dit initiatief. “Ook wij vinden dat evenementen van internationale of nationale betekenis niet achter een decoder horen”, aldus Nethold.

De Europese Commissie sluit met de richtlijn aan bij een vorig jaar door het Europees Parlement aangebrachte wijziging van de richtlijn 'Televisie zonder grenzen'. De Europees media-commissaris M. Oreja benadrukte gisteren dat de Europese lidstaten hun nationale wetgeving zoveel mogelijk op elkaar moeten afstemmen. Binnenkort zal de media-commissaris een inventarisatie maken. Ieder land moet daarvoor een eigen lijst opstellen met sportevenementen die van nationaal belang zijn.

In Nederland ontwikkelt Filmnet plannen om voetbal via het zogenoemde pay per view-systeem op de buis te brengen. Hierbij gaat het in principe om alle wedstrijden van de PTT Telecompetitie. Volgens FilmNet-directeur P.Rovers kunnen voetbalfans dan losse wedstrijden kiezen die ze apart moeten betalen, maar ook een “seizoenskaart” nemen voor bij voorbeeld de uitwedstrijden van hun favoriete club.

In Italië bestaat al een dergelijk systeem. “We kijken naar onze Italiaanse collega's, maar je moet natuurlijk de haalbaarheid in Nederland in ogenschouw nemen. Het stadionbezoek moet beschermd worden. In Italië mogen supporters van AC Milan bij voorbeeld niet binnen een bepaalde straal van het stadion wonen, willen ze de wedstrijden daar thuis op televisie krijgen. In Nederland ligt die maatregel natuurlijk gecompliceerder, doordat ons land zo klein is.”

Technisch is alles gemakkelijk te realiseren, maar FilmNet weet nog niet of ze de rechten in de wacht kan slepen. Het is immers nog niet eens duidelijk of tv-aanbieders in de toekomst moeten gaan samenwerken met individuele clubs, of dat de clubs zich laten vertegenwoordigen door een organisatie. Hoeveel geld met de koop van de rechten gemoeid zou zijn, wil Rovers niet zeggen. Ondanks de nog bestaande onzekerheden verwacht een woordvoerder van de moedermaatschappij Nethold dat 'betaal-per-wedstrijd' bij het begin van het nieuwe seizoen kan worden ingevoerd. Het bekijken van een wedstrijd uit de PTT Telecompetitie zal dan ongeveer 15 gulden gaan kosten.