Brabantse politie actief met in beslag nemen van ecodrugs; Paddojacht praktijk, geen beleid

De politie in Brabant gaat door met het in beslag nemen van psychedelische paddestoelen en andere 'eco- of smartdrugs'. Het openbaar ministerie ontkent dat er sprake is van een 'opjaagbeleid'.

ROTTERDAM, 6 FEBR. Helmondse politieagenten in burger namen vorige week twaalf zakjes paddestoelen mee uit de new age store en groothandel in natuurprodukten Poco Loco in Helmond. Volgens de eigenaresse van de winkel heeft zij na de inval een gesprek gehad op het politiebureau waar haar te kennen zou zijn gegeven dat de politie in Helmond “geen paddestoelen gedoogt”.

De politie van Veldhoven hield vorige week de bestuurder van de Paddotax uit Eindhoven aan. Volgens de politie was de taxi op afroep beschikbaar om “verdovende middelen” naar gebruikers te brengen. “De Paddotax werkte net zoals een pizzakoerier”, aldus de politiewoordvoerder.

In de inheemse kaalkopjes of de Mexicaanse cubensis zit psilocybine en psilocine, stoffen die een vergelijkbaar effect hebben als LSD, een harddrug. Produktie van en handel in psilocybine en psilocine is verboden, maar handel in en kweek van de paddestoelen waarin deze stoffen zitten (nog) niet. Een proefproces zal moeten uitwijzen of de paddestoelen ook verboden kunnen worden. De Brabantse politie wil niet op de uitspraak wachten. “Wij gaan er nog steeds van uit dat het verboden stoffen zijn”, zegt een Eindhovense politieman. Paddo's zijn verkrijgbaar in gespecialiseerde winkels. Per zakje van een paar gram kosten ze 25 gulden.

De regiopolitie Brabant Zuid-Oost deed begin vorige maand een inval bij een professionele kweker van psychedelische paddestoelen in Kerkdriel. Daarbij werden onder meer elfhonderd kweekfusten en een hoeveelheid paddestoelen in beslag genomen. Ook bij de winkel Mindscapes in Eindhoven ging de politie langs en haalde de schappen leeg. Volgens een woordvoerder van justitie vond de inval plaats in het kader van “het bestrijden van de handel in en de produktie van harddrugs”. Alle personen die werden aangehouden zijn weer in vrijheid gesteld.

Bij de Paddotax werden paddestoelen, capsules en zaden van de doornappel (datura) in beslag genomen. De taxibestuurder is enige dagen in hechtenis gehouden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. “Er moet nog worden uitgezocht in hoeverre deze spullen op lijst 1 van de Opiumwet staan”, aldus een woordvoerder van de Veldhovense politie. Op lijst 1 staan onder meer opium, ecstacy, cocaïne en heroïne.

Een politiewoordvoerder van Eindhoven verdedigt het Brabantse politie-offensief tegen paddo's onder verwijzing naar de “signalen” die naar zijn zeggen regelmatig bij de politie binnenkomen. Mensen zouden “gewelddadig of juist bang” worden door het gebruik van psychedelische paddestoelen. “Dat zijn gedragingen die niet welkom zijn”, aldus deze woordvoerder. Smartshops in Brabant moeten er volgens hem rekening mee houden dat de politie voorraden paddo's en andere 'ecodrugs' in beslag komt nemen.

Een andere Eindhovens politiewoordvoerder ontkent echter ten stelligste dat er door de politie gericht op zoek wordt gegaan naar paddo's in smartshops. Wel is het zo dat de politie alle paddo's die zij aantreft “in het kader van een controle” zal meenemen. Ook pillen en drankjes met de stof efedrine, een opwekkend middel, zullen door de politie in beslag worden genomen, stelt hij. “Want dat is een overtreding van de Wet op de geneesmiddelen.”

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat nog onduidelijk is wat de omvang van de consumptie van de paddo's is en welke schadelijke effecten er voor de volksgezondheid optreden. De zaden van de doornappel baren Volksgezondheid wel zorgen. Volgens een woordvoerder van het ministerie leveren de zaden bij gebruik vrij grote risico's op. Onder de toxicologische bijwerkingen van de actieve stof scopolamine worden in de literatuur genoemd: rusteloosheid, verwardheid, flauwvallen, hallucinaties, coma en ademhalingsstilstand.

Volgens de verkoper in Smartstore Wonderland in Eindhoven, een winkel in natuurprodukten, voedingssupplementen en energiedrankjes, waarvan ook de Paddotax deel uitmaakt, is “langdurig gebruik” van doornappelzaden inderdaad af te raden. “Maar de zaden zijn bij beperkt gebruik niet schadelijk. In de bijsluiter staat dat je er maximaal tien per dag mag nemen. Wanneer je een paar in een joint draait krijg je geen bijwerkingen.” De doornappel komt in Nederland vrij algemeen in het wild voor, met name langs spoorbanen en in bermen. De zaden worden voor 7,50 gulden per tien verkocht.

Volgens een woordvoerder van het smartshop-overleg, is er een klein circuit waarbinnen doornappel en bilzenkruid worden gebruikt. Hij is niet blij met de doornappelverkoop, omdat het risico van de zaden veel te groot zou zijn. Het overleg is een lijst aan het voorbereiden waarop stoffen staan die veilig kunnen worden verkocht. Doornappel zou daar niet op moeten staan. Ook wil het overleg dat ayahuasca, de hallucinogene drank die bij het Braziliaanse Santo Daime ritueel wordt gedronken, wordt gebannen uit de smartshops. De stof 2CB, ook wel cybertjes genoemd, een niet verboden zeer licht hallucinogeen middel, zal voor de lijst worden getest. Vier cybertjes van 5 milligram kosten 25 gulden.

Het ministerie van VWS is samen met het ministerie van Justitie bezig een notitie op te stellen over het gebruik van de smartdrugs. Die beleidsnotitie, waarin de omvang van het gebruik van de eco-drugs moet worden vastgesteld, wordt in het voorjaar verwacht. Advocaten van gedupeerde smartshops bereiden ondertussen een verzoek voor tot schadevergoeding.

    • Hans Moll