Bankdirecteur Z-Korea in cel

SEOEL, 6 FEBR. Een Zuidkoreaanse ex-bankdirecteur heeft vanmorgen drie jaar gevangenisstraf gekregen wegens corruptie. Song Hong-Kyun had omgerekend 450.000 gulden aangenomen van vier bedrijven in ruil voor goedlope leningen. Song is een van de achttien topfunctionarissen die sinds het aantreden van president Kim Young-sam in december 1992 zijn aangehouden of ontslagen wegens corruptie.

“Een zware gevangenisstraf is onvermijdelijk om een einde te maken aan diepgewortelde smeergeldpraktijken, die de economie een zware slag toedienen,”, aldus de rechter. Momenteel is het conglomeraat Hanbo middelpunt van een gerechtelijk onderzoek. Het failliette dochterbedrijf Hanbo Steel verzekerde zich ondanks zijn wankele financiële positie van goedkope leningen. Een aantal bankdirecteuren is al gearresteerd.