AOV en Unie 55+ verwachten 10 zetels

DEN HAAG, 6 FEBR. De nieuwe ouderenpartij AOV/Unie 55+ verwacht volgend jaar ongeveer tien zetels te kunnen behalen bij de Tweede-Kamerverkiezingen. Nu zijn de twee partijen AOV en Unie 55+, waarvan de besturen gisteren in Den Haag een samenwerkingsovereenkomst ondertekenden, met drie zetels in de Kamer vertegenwoordigd.

Dit hebben de besturen van AOV en Unie 55+ gisteren gezegd. Zij ondertekenden in Den Haag een overeenkomst die na 1998 moet leiden tot de fusie van de twee partijen. Volgens de twee partijbesturen bieden politieke discussies over demotie voor oudere werknemers, en de “voortdurende onzekerheid over de betaalbaarheid van de AOW”, goede electorale mogelijkheden voor de nieuwe partij.

Het AOV kwam in 1994 met zes zetels in de Kamer, de Unie 55+ met één zetel. Na veel ruzies die voornamelijk een persoonlijk karakter hadden, viel het AOV uiteen in drie delen: de Groep Nijpels (3 zetels), het AOV en het lid Hendriks. De voorzitter van de Unie 55+, J. Goeman, zei het gisteren te betreuren dat het niet is gelukt de Groep-Nijpels (die zich buiten de Kamer Senioren 2000 noemt) bij de samenwerking te betrekken. Dat zal er voorlopig ook niet van komen. De verantwoordelijken binnen AOV en Unie 55+ enerzijds en Groep Nijpels anderzijds kunnen niet met elkaar overweg.

Wie zich misschien ook bij de nieuwe combinatie aansluit is Solidair '93, de partij van oud-PvdA'er J. van der Scheur. Zijn partij is sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 vertegenwoordigd in een aantal gemeenten. Van der Scheur was gisteren bij de persconferentie van AOV en Unie 55+. Hij zei te willen samenwerken, mits de nieuwe partij een sterke sociale politiek nastreeft.