Albanië: gedupeerde spaarders betogen

VLORË, 6 FEBR. In de Albanese havenstad Vlorë zijn vandaag zeker tienduizend demonstranten door politiecordons gebroken om het centrale plein van de stad te bezetten. Ze belegerden tevens het politiebureau om de vrijlating van gisteren aangehouden demonstranten af te dwingen.

Het is de tweede dag van protesten van gedupeerden van een failliet investeringsfonds. De betogers riepen leuzen tegen de regering en sommigen bekogelden de politie met stenen en fruit. De politie gebruikte geen geweld.

Gisteren deed ze dat wel, door met waterkanonnen en schoten in de lucht op te treden tegen een menigte van drieduizend boze gedupeerden. Een aantal demonstranten kondigde toen al aan vandaag opnieuw te zullen betogen.

De demonstranten waren de straat opgegaan nadat de leider van het investeringsfonds Gjallica had bekendgemaakt geen geld te hebben om de spaarders hun ingelegde geld terug te geven. Gjallica is een van de zogenoemde piramideschema's die de inleggers reusachtige rentepercentages in het vooruitzicht stelde. Meer dan de helft van de Albanese bevolking heeft zijn geld in zulke fondsen belegd.

Sinds eind vorig jaar gaan ze een voor een failliet. Gjallica is gevestigd in Vlorë; van het ingelegde geld, 500 miljoen dollar, is vermoedelijk weinig meer over.

Bij de protestacties in Vlorë vielen gisteren zes gewonden. De politie werd bekogeld met stenen en antwoordde met grof geweld in haar pogingen de menigte te verspreiden.

's Avonds echter verbroederden de agenten en de demonstranten zich toen de politie de betogers in staat stelde vreedzaam in het centrum te demonstreren.

In Tirana is gisteren een begin gemaakt met de compensatie van zeker 150.000 investeerders in twee andere failliete fondsen. Maar slechts een handvol van hen kreeg daadwerkelijk geld, en dan nog slechts 60 respectievelijk 52 procent van het ingelegde spaargeld. (Reuter)