4,66 miljoen in januari; Recordaantal werklozen in Duitsland

BONN, 6 FEBR. De werkloosheid in Duitsland is in januari gestegen naar 12,2 procent van de beroepsbevolking. Op dit ogenblik zitten 4,66 miljoen mensen in de Bondsrepubliek zonder werk.

Daarmee heeft de werkloosheid een nieuw naoorlogs record bereikt. Dit meldde vanmorgen het Duitse arbeidsbureau. In december zat nog 10,8 procent van de beroepsbevolking zonder werk. In een maand tijd zijn er een half miljoen werklozen bijgekomen. Het vorige record dateert van februari vorig jaar, toen 4,27 miljoen mensen zonder werk zaten.

Bernard Jagoda, het hoofd van het Duitse arbeidsbureau, sprak van een “duidelijke verslechtering” van de arbeidsmarkt, en wees met name de bouwsector aan als boosdoener. “De cijfers zijn schrikbarend en alarmerend. De hoogte van de werkloosheid overstijgt de meest pessimistische ramingen die de afgelopen dagen circuleerden, ook die van mijzelf.”

Minister van Financiën Theo Waigel noemde de werkloosheid vanmorgen in een toespraak “Duitslands ernstigste probleem. Hervorming van het sociale verzekeringsstelsel en de veel te hoge belastingen zijn dringend noodzakelijk.”

Oppositieleider Oscar Lafontaine (SPD) wierp de regering-Kohl voor de voeten dat haar economische en financiële beleid het land “in een dramatische werkloosheidscrisis” stort. “De arbeidsmarktpolitiek van deze regering is volledig mislukt”, zei Lafontaine.

De voorzitter van de werkgeversorganisatie DIHT (Deutsche Industrie und Handelstag), Stihl, verklaarde in een reactie dat de lonen in Duitsland vier jaar lang niet zouden mogen stijgen zodat de concurrentiepositie van het bedrijfsleven verbeterd kan worden. De lonen zijn er gemiddeld 25 procent hoger dan in Nederland. Heiner Geissler, vice-voorzitter van de CDU/CSU-fractie deed een beroep op alle betrokkenen de consensus te bewaren en gezamenlijk naar een oplossing te zoeken.

In het voormalige Oost-Duitsland waren ruim 1,39 miljoen mensen zonder werk. Dat zijn er 206.000 meer dan in december. Het werkloosheidspercentage steeg van 15,9 procent naar 18,7 procent. In het westen van Duitsland steeg het aantal met ruim 304.000 tot 3,27 miljoen. Daardoor steeg het percentage werklozen daar van 9,6 procent tot 10,6.

De werkloosheidscijfers zijn niet gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. In de winter neemt door het koude weer met name in de bouwsector de werkloosheid doorgaans toe.

Jagoda zei vanmorgen evenwel dat het slechte weer maar gedeeltelijk van invloed is geweest.

Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden steeg het aantal werklozen met 160.000 tot een record van 4,32 miljoen. De Duitse centrale bank, de Bundesbank, meldde vanmiddag na afloop van de tweewekelijkse vergadering over het monetaire beleid dat de rentetarieven ongewijzigd blijven.

Op papier