Volleybalfanaat kiest voor voetbalclub

Bijna was Paul van Sliedrecht opvolger van volleybalbondscoach Joop Alberda. Vanaf 1 mei is hij de nieuwe directeur van voetbalvereniging Go Ahead Eagles. “Ik dacht: laat ik eens wat leuks gaan doen.”

DEVENTER, 5 FEBR. Paul van Sliedrecht voetbalde zelf één keer in de Adelaarshorst, het stadion van Go Ahead Eagles. Het was zo'n dertig jaar geleden, als speler van Heerenveen 2. “Het stadion is sindsdien niets veranderd. De wedstrijd eindigde in 0-0. We speelden erg verdedigend, die lui waren veel beter. Go Ahead was in die tijd een toonaangevende club.”

Van Sliedrecht kon naar eigen zeggen aardig voetballen, maar een topper was hij niet. Daarom koos hij uiteindelijk voor het volleybal. In die sport kon hij in de eredivisie spelen en werd hij ook international (1969-'74). Later was Van Sliedrecht succesvol als volleybalcoach. Eind vorig jaar werd de commercieel directeur bij bouw- en projectontwikkelaar Van Wijnen benaderd om met Toon Gerbrands het Nederlands volleybalteam te gaan leiden.

Met Gerbrands werkt hij nu samen bij landskampioen Piet Zoomers Dynamo; Van Sliedrecht als technisch directeur, Gerbrands als trainer-coach. “Een uitstekende combinatie.” Van Sliedrecht had ook wel oren naar de functie bij Oranje. “Maar ik zat met de zeven maanden waarin je als bondscoach niets te doen hebt. Ik hoef niet zes keer naar Italië om met de internationals te praten. Dat kan ook in een weekeinde. En ik hoef ook niet thuis te zitten. De spelers werken toch ook bij hun clubs?

“Ik vond het iets te weinig allemaal. Daarom wilde ik dat er voor die stille periode iets anders voor me zou worden gevonden. Misschien iets in de bankwereld of in de sportsponsoring. Het leek me dat dat, met SNS als hoofdsponsor, te regelen moest zijn. Maar dat bleek niet zo. Jammer. Er zijn mensen die er alles voor doen om zo'n baantje te krijgen. Zo ben ik niet. Ik doe er dus niets voor. Ik ga niet op mijn knieën. Voorzitter Paul Schaling van TVN (Top Volleybal Nederland, red.) zei: 'jij bent maatschappelijk al veel te ver'.”

Het zou interessant zijn geweest als uitgerekend Van Sliedrecht de opvolger was geworden van Joop Alberda. Hij leverde de afgelopen jaren regelmatig fikse kritiek op de zo gevierde bondscoach. “Ik heb weleens wat dingen over hem geroepen. Maar ik heb nooit gezegd dat hij mijn walging op peil hield. Wel vind ik dat de nuance ontbrak waar het Joop betrof.” Alberda was ooit assistent van Van Sliedrecht bij Animo. “Later nam hij het daar van mij over en slaagde hij er in het volleybalbolwerk Sneek om zeep te helpen. Dat vind ik nog steeds heel slordig.”

Hij stuurde de coach wel een briefje na het gouden succes van Atlanta. Fantastisch, gefeliciteerd, Paul.

“Hij heeft zijn steentje bijgedragen”, stelt Van Sliedrecht zuinig over Alberda. “Wat mij verbaasd heeft, is dat geen speler heeft gezegd dat Joop moest blijven als bondscoach. Dat geeft toch te denken. Johan Cruijff werkte acht jaar in Barcelona. Dat is pas echt top.”

Van Sliedrecht eert vooral de spelers. “De volleyballers hebben in Atlanta gespeeld zoals een Nederlandse ploeg hoort te spelen. We zien het wel! Dan zijn Nederlanders op hun best. Ze stonden er als een stelletje vrijbuiters. Niet voor niets waren ze op oudejaarsavond met z'n allen bij Jan Posthuma thuis in Italië. Ze vonden het leuk om met elkaar te spelen. Dat kan ik me best voorstellen als je zeven maanden lang in de een of andere negorij bij een club in Italië speelt.”

Van Sliedrecht verdwijnt niet helemaal uit het volleybal. Hij blijft technisch directeur bij Dynamo en ook zaakwaarnemer van international Bas van de Goor. “Dat zie ik als mijn hobby. Een ander verzamelt postzegels.” Ook is hij graag bereid Toon Gerbrands, die nu in zijn eentje bondscoach is geworden, met advies bij te staan. Van Sliedrecht denkt dat de nieuwe man “een klankbord” nodig heeft. “Het zal niet makkelijk worden. Het grootste probleem is dat het verwachtingspatroon heel hoog is. Je bent olympisch kampioen, hè? Maar je begint gewoon weer opnieuw. Jan Posthuma is gestopt, en Ron Zwerver, dát is een enorme aderlating.”

Voor zichzelf verwacht Van Sliedrecht geen aanpassingsproblemen in de voetbalwereld, die zich vaak laat kennen als een wespennest. “Maar dat probleem zit hem in het technische gedeelte. En ik ben geen trainer. Ik moet me als directeur bij Go Ahead met de organisatie bezighouden. Dat is wat anders. En de cultuur in het zakencircuit bevalt me wel. Voetbal heeft een geweldige impact gekregen. Sportsponsoring is al lang geen vies woord meer. Vroeger vonden ze je niet goed wijs als je een club financieel steunde. Nu is dat heel normaal en gaan de vrouwen mee naar het voetbal. Het is een avondje-uit geworden.”

Zal hij geen moeite hebben om zijn mond te houden als hij op het veld dingen mis ziet gaan? Van Sliedrecht resoluut: “Nee, ik kan de zaken goed scheiden. Ieder zijn vak. Ik moet niet een van de tien miljoen voetbalkenners zijn. Ik sta ook niet te trappelen om me op dat terrein te begeven. Ik heb er ook geen tijd voor. Toen ik directeur van Thialf was, ging het schaatsen ook aan mij voorbij.”

Met Go Ahead Eagles kwam hij in contact toen hij namens zijn werkgever over de bouw van een nieuw stadion praatte. Go Ahead hoopt dat op 1 november begonnen kan worden met de bouw van de nieuwe accommodatie met een capaciteit van 13.500 zitplaatsen. Een nieuw stadion is volgens Van Sliedrecht absolute noodzaak. “Anders verlies je de strijd. Deventer is een fantastische voetbalstad, maar je moet de mensen wel wat bieden. Het nieuwe stadion moet geld gaan genereren.”

Go Ahead, vierde in de eerste divisie, moet oppassen dat het de aanstaande slag in het betaald voetbal niet gaat missen. Van Sliedrecht geeft toe dat hij een behoorlijk risico heeft genomen door een uitstekende baan in te wisselen voor een functie in de voetballerij. “Dat hoort wel een beetje bij mij”, zegt de nieuwe directeur.

    • Hans Klippus