Tweede Kamer stelt vragen op over technolease

DEN HAAG/BRUSSEL, 5 FEBR. De Tweede Kamer heeft gisteren een werkgroep geformeerd die in kaart zal brengen welke vragen in het parlement leven over de technolease aan Philips en Fokker in 1993 en 1994. In Brussel werd vandaag rond het middaguur vergaderd door Europees commissaris Van Miert (mededinging) over mogelijke stappen tegen de Nederlandse regering wegens de technolease.

Nadat vorige week regeringspartij VVD en GroenLinks een parlementair onderzoek naar de technolease bepleitten, toonde gisteren ook oppositiepartij CDA zich hier voorstander van.

In de regeringspartijen PvdA, D66 en VVD bestaat echter inmiddels de vrees dat de paarse coalitie te zeer wordt belast met zo'n onderzoek. Premier Kok was in het vorige kabinet als minister van Financiën verantwoordelijk voor de technolease. De werkgroep, voorgezeten door Van Rey (VVD), rapporteert morgen aan de Kamer.

In Brussel werd vandaag door Europees commissaris Van Miert overlegd over te zetten stappen. Van Mierts ambtenaren legden hem de mogelijkheid voor in een brief aan het Nederlandse kabinet opheldering te vragen. Ook was de optie aan de orde om onmiddellijk een onderzoek te gelasten, aldus een betrokken ambtenaar.

De stappen van 'Brussel' en 'Den Haag' volgen op publicaties in deze krant eind vorige week over de technolease-constructie. Deskundigen stelden dat technolease een vorm van staatssteun is die door de Europese Commissie is verboden. De door ambtenaren voorspelde misgelopen belastinginkomsten zijn volgens diverse parlementariërs in 1993 en 1994 niet aan de Kamer voorgelegd.

De technolease bij Philips en Fokker - een constructie waarmee de overheid via fiscale faciliteiten een bank in staat stelt een bedrijf te steunen - is door de Nederlandse regering niet aangemeld in Brussel voor een toets wegens mogelijk verboden staatssteun.

EU-commissaris Van Miert gaf begin deze week zijn staf opdracht te onderzoeken welke stappen hij tegen de Nederlandse regering kan zetten, aldus verklaren Brusselse ambtenaren. Van Miert heeft in Brussel een reputatie als strijder voor vrije concurrentie binnen de Europese Unie. Hij besloot eerder een onderzoek wegens mogelijk verboden staatssteun in te stellen naar de technolease van Fokker uit 1994. Dit onderzoek staat op een laag pitje sinds Fokker begin vorig jaar failliet ging.