TV8 en Omroep Brabant samen

DEN BOSCH, 5 FEBR. Het commerciële regionale tv-station TV8 en de publieke Omroep Brabant zijn van plan om één televisiekanaal te delen. De twee omroepen, die anderhalf jaar over de samenwerking onderhandelden, hebben een contract gesloten en willen op 1 september van dit jaar met uitzenden beginnen. TV8 zal 's avonds en 's nachts in de lucht zijn, het nieuwe Brabant TV overdag.

Het Commissariaat voor de Media moet zijn goedkeuring nog verlenen aan het voor Nederland unieke voornemen. TV8 (vorig jaar opgezet door uitgever VNU) en Omroep Brabant rekenen op “groen licht”, hoewel ze weten dat het commissariaat strenge eisen stelt aan de samenwerking tussen een commerciële en publieke omroep. De provincie Brabant, die nauw is betrokken bij het plan, meent dat “aan alle voorwaarden van het commissariaat is voldaan”. Gedeputeerde H. Magis (Cultuur): “In Brabant is duidelijk sprake van een schaarste in de beschikbare kanalen. Tussen de uitzendingen van de afzonderlijke zendgemachtigden ziet de kijker een uur lang een testbeeld en de twee omroepen zijn strikt van elkaar gescheiden.” Alleen TV8 is verantwoordelijk voor het werven van reclame. Het Commissariaat voor de Media wil nog niet reageren op de plannen.

Gedeputeerde Staten zullen de tv-tak van Omroep Brabant een subsidie verstrekken van vier miljoen gulden voor de komende drie jaar. Eenzelfde bedrag wordt verwacht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. “In het verleden is afgesproken dat de provincies de helft van de financiering van publieke regionale televisie zouden betalen, het Rijk de rest. Aan die belofte houden we staatssecretaris Nuis uiteraard”, aldus gedeputeerde Magis. Voor de uitzendingen van Omroep Brabant hoeft de kijker niet extra te betalen; Provinciale Staten zouden daar ook niet mee akkoord gaan.

Als het plan doorgaat zal Omroep Brabant, waar extra werk komt voor 25 mensen, van maandag tot en met vrijdag uitzenden van zeven uur 'smorgens tot half zeven 'savonds. Op zaterdag en zondag is het publieke station van negen uur 's morgens tot vijf uur 's middags in de lucht. Omroep Brabant mag op vijf avonden per jaar programma's vertonen, waaronder de verkiezingsavonden. TV8 zendt door de week van half acht tot de volgende morgen zes uur uit, in het weekeinde tussen 18.00 uur en 06.00 uur. Op prime time - de periode tussen half zeven en half acht 's avonds - ziet de kijker door de week een testbeeld.

Omroep Brabant zal zich volgens hoofdredacteur-directeur D. van Dam in het bijzonder bezighouden met nieuwsuitzendingen en actualiteiten. TV8 heeft de intentie zich zich te richten op achtergrondinformatie. “We denken dan aan het soort programma's dat Netwerk en Nova maken”, aldus directeur-hoofdredacteur J. van Uffelen van de commerciële zender. TV8 begon begin september van het vorige jaar. Het presenteerde zich als een zender die “boeiend, actueel, herkenbaar, gedurfd, dynamisch en eigenzinnig” wilde zijn. Het nieuws zou worden gebracht door “een team van gelouterde tv-mensen, aangevuld met jong en ongebreideld talent”. De zender maakt momenteel één keer per dag een nieuwsbulletin, dat vervolgens om het uur wordt herhaald. Voorts zendt TV8 vooral sfeerbeelden uit van opmerkelijke plekken in de provincie.

Van Uffelen: “Het is niet haalbaar met ons budget 24 uur per dag televisie te maken. Bedrijfseconomisch is de kanaaldeling goed en ook de kijker profiteert ervan. Hij hoeft niet op twee kanalen naar Brabants nieuws te zoeken.” Van Uffelen beschikt over een budget van ruim zes miljoen gulden per jaar. TV8, dat acht journalisten in dienst heeft, is nog verliesgevend, maar eigenaar VNU rekent erop dat het over drie jaar winst maakt. Van Uffelen zegt te verwachten dat de inkomsten uit advertenties “behoorlijk omhoog zullen gaan, door een landelijke acquisitie, samen met het Amsterdamse AT5, TV-West en het Rotterdamse Rijnmond”.

De regionale omroep, met TV8 en Omroep Brabant, zal alleen te zien zijn vanaf de kabel, die in deze provincie een bereik heeft van 90 procent. Vorig jaar stemde één procent van de Brabanders met televisie af op TV8. Van Uffelen rekent erop dat dit aantal zal verdubbelen. Als de kanaaldeling in Brabant er komt, zullen binnen afzienbare tijd naar verwachting ook Limburg en Gelderland volgen.