Sociale diensten komen niet toe aan zoeken van werk

DEN HAAG, 5 FEBR. Sociale diensten komen niet meer toe aan het aan werk helpen van bijstandsgerechtigden. Ze hebben zich volledig gestort op het controleren of mensen in de bijstand recht hebben op deze uitkering. Voor deze controle hebben de sociale diensten massaal uitzendkrachten in dienst genomen.

Dat bleek gisteren bij het eerste rondetafelgesprek over de moeilijkheden rond de invoering van de vernieuwde Bijstandswet tussen werknemers van sociale diensten en Tweede-Kamerleden. Vandaag spreekt de Kamer wethouders van sociale zaken en directeuren van sociale diensten, morgen met bijstandsgerechtigden.

De vernieuwde Bijstandswet moet er toe leiden dat meer mensen worden geweerd die geen recht hebben op een uitkering. Anderzijds dienen de sociale diensten ervoor te zorgen dat mensen een baan vinden. Om deze recht- en doelmatigheid te taxeren moeten de diensten alle cliënten herbeoordelen.

Uit de gesprekken gisteren bleek dat de sociale diensten alles op alles hebben gezet om voor 1 januari van dit jaar al hun klanten te beoordelen. Alle aandacht is uitgegaan naar het toetsen van het recht op een uitkering. “Het zoeken naar werk is daarbij op het tweede spoor gekomen”, aldus D. Schutten uit Almelo.

J. van Diemen van de sociale dienst in Dordrecht verklaarde dat zijn dienst de herbeoordeling van bestaande cliënten niet in de vorm van gesprekken afhandelt, maar administratief. “Daarvoor hebben we een groot aantal uitzendkrachten ingehuurd”, aldus Van Diemen.

Volgens directeur D. Vrauwdêunt van de Landelijke Veranderingsorganisatie (LVO) die de diensten helpt met de invoering van de nieuwe bijstandswet, gebeurt het inzetten van uitzendkrachten op grote schaal. “Ik schat zo'n duizend mensen.” Het inzetten van uitzendkrachten toont volgens Vrauwdêunt aan dat de sociale diensten het werk zelf niet meer aankunnen.