Siemens wil van kabel af; Breuk in Brits-Duits telecombedrijf

DÜSSELDORF, 5 FEBR. De twee jaar oude telecom-alliantie van het Britse concern Cable & Wireless en het Duitse conglomeraat Veba is uit elkaar gevallen. Het Britse bedrijf zal zijn belang van 45 procent in de gezamenlijke onderneming Vebacom vrijwel zeker verkopen aan Veba.

Veba wil dan op zoek gaan naar een andere buitenlandse partner. De Financial Times meldde vanmorgen dat onenigheid over de prijs een snelle afwikkeling van de verkoop door Cable & Wireless nog tegenhoudt. De beslissing van Cable & Wireless betekent een nieuwe verandering in het Duitse telecom-landschap. Gisteren werd bekend dat Siemens zijn belangen in kabelnetten te koop heeft aangeboden.

De samenwerking tussen Cable & Wireless en Veba was er vooral op gericht een flink aandeel te verwerven op de Duitse telecommarkt als die overeenkomstig de Europese afspraken begin 1998 open gaat voor concurrenten van monopolist Deutsche Telekom. Vebacom boekte in december een succes toen de regering het bedrijf de eerste vergunning verleende voor de exploitatie van een nationaal vast telefoonnet naast dat van Deutsche Telekom.

Dat Cable & Wireless zich ondanks de gunstige vooruitzichten voor Vebacom wil terugtrekken, is het gevolg van een strategiewijziging onder de nieuwe topman Richard Brown. Hij wil de financiële middelen van Cable & Wireless concentreren op de Britse markt en ziet op tegen de hoge aanloopkosten van het opbouwen van een positie op het Europese continent.

Cable & Wireless betaalde twee jaar geleden 1,9 miljard D-mark (2,1 miljard gulden) voor het belang in Vebacom. Veba behoudt voorlopig de deelneming van 10,4 procent in Cable & Wireless.

Cable & Wireless is het op een na grootste telecomconcern in Groot-Brittannië, na British Telecom. Ook dat bedrijf is actief in Duitsland, via een alliantie met het conglomeraat Viag. Deze combinatie kreeg gisteren de vierde vergunning voor een mobiel telefoonnet, nadat eerder al een licentie was ontvangen voor een vast net, kort na de toewijzing aan Vebacom.

Viag en British Telecom willen het mobiele net en het vaste net bundelen in één net, wat een primeur zou zijn voor Europa. Het zou betekenen dat voor beide netten hetzelfde telefoonnummer kan gaan gelden. De bedrijven geven morgen meer bijzonderheden over hun toekomstplannen.

Met de aangekondigde verkoop door Siemens van zijn belangen in Duitse televisiekabels (in totaal zo'n 350.000 aansluitingen), volgt de industriële groep de weg van Philips. Het Nederlandse electronicaconcern is eveneens op zoek naar gegadigden voor zijn belang in United & Philips Communications (UPC), een samenwerkingsverband met het Amerikaanse United International Holdings dat kabelnetwerken bezit in Amsterdam, Eindhoven, Brussel en Wenen. Ook KPN verkoopt zijn belang in kabelmaatschappij Casema, met dit verschil dat het telecombedrijf daar door Den Haag toe gedwongen is. Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat wil daarmee daadwerkelijke concurrentie afdwingen als Casema als kabelmaatschappij ook telefonie zal aanbieden. Het grote aanbod aan kabelnetwerken zal waarschijnlijk de prijzen onder druk zetten, net als de toenemende concurrentie van communicatie-diensten via de satelliet die vooral in de Verenigde Staten zorgt voor dalende beurskoersen van kabelmaatschappijen.