Rodamco aast op fors pakket Brits vastgoed

ROTTERDAM, 5 FEBR.Het vastgoedfonds Rodamco, dat beheerd wordt door de Robeco Groep, onderhandelt met de Britse bank Barclays over de overname van de Britse vastgoedmaatschappij Imry Holdings, waarover de bank de controle heeft.

Dat heeft een woordvoerder van Rodamco vanmiddag tegenover deze krant bevestigd.

Volgens de Britse krant The Times wordt gepraat over een overnambedrag dat in de orde van grootte van 450 miljoen Britse ponden (omgerekend ongeveer 1,35 miljard gulden) moet liggen. Barclays Bank had de vastgoedmaatschappij in handen gekregen na een reddingsactie in het begin van de jaren negentig, toen de Britse vastgoedmarkt na een langdurige speculatiegolf in elkaar zakte.

Het vastgoedfonds Imry Holdings bezit een winkelcentrum in Leicester en een onderhanden project in Southampton. Volgens The Times kunnen de onderhandelingen lang gaan duren en draaien de gesprekken om de kosten van de afbouw van het project in Southampton.

De koers van het aandeel Rodamco steeg vanmorgen na het nieuws met 60 cent tot 55,80 gulden. Dat is het hoogste niveau in jaren. Het aandeel Rodamco maakt al sinds begin 1997 een opleving mee. In december bedroeg de koers nog 47 gulden, het niveau waarop de aandelen al meer dan twee jaar schommelden.

De onderhandelingen in Londen onderstrepen de expansie die Rodamco de laatste twee jaar heeft ingezet door kleinere vastgoedmaatschappijen en projecten over te nemen. In het lopende boekjaar (dat eind maart wordt afgesloten) heeft Rodamco al voor 1,8 miljard gulden aan investeringen gedaan, waaronder een winkelcentrum en een vastgoedmaatschappij in Amerika.

Vorig jaar kocht het vastgoedfonds voor een bedrag van 800 miljoen gulden al de Franse vastgoedgroep Cegep. Eind vorig jaar kocht Robeco de Britse vastgoedbeheerder Argyll. In de eerste negen maanden van het lopende boekjaar is het resultaat van het fonds met bijna 150 procent gestegen tot 563 miljoen gulden. De groei van het resultaat was afkomstig van hogere inkomsten die voortvloeien uit de ondernomen expansie en een positieve invloed van veranderingen in de wisselkoersen.

De verwachting is dat de winst per aandeel dit jaar iets zal achterblijven bij de opbrengst van vorig jaar (2,80 gulden), maar dat in het volgende boekjaar een versnelling naar 3 gulden kan worden verwacht.

Aan het eind van het vorige boekjaar had Rodamco een balanstotaal van 9,91 miljard gulden. Robeco beheert 82 miljard gulden.