Politie ontruimt kraakpand Amsterdam

AMSTERDAM, 5 FEBR. Alle twintig krakers die zich in de kelder van Villa Omval aan de Amstel in Amsterdam verschansten, hebben rond half één het pand verlaten. Ze werden geboeid afgevoerd.

De politie fouilleerde elke kraker die naar buiten kwam en maakte foto's van ze. Volgens een woordvoerder van de politie worden ze naar het politiebureau gebracht en daar in ieder geval zes uur vastgehouden. Hen wordt het negeren van een politiebevel tenlastegelegd. De actievoerders lieten zich zonder verzet afvoeren.

Met de ontruiming van Villa Omval werd eerder op de ochtend een begin gemaakt. Omstreeks half acht stegen enorme rookwolken op nadat een bestelbusje door de krakers in brand was gestoken. Kort daarop werden voor de villa door de krakers nog meer obstakels in brand gestoken om het de ME zo moeilijk mogelijk te maken. Ook een woonwagen vloog in brand.

Ongeveer 40 ME'ers arriveerden rond half negen bij het pand. Ze werden door de krakers onthaald op een paar verfbommen. Hoeveel krakers zich precies in het uit 1923 daterende pand bevonden was toen niet duidelijk. De schattingen liepen uiteen van tien tot twintig. Voor de busjes uit reed een shovel die het brandende autowrak omhoog stuwde, over de 'schutting' die om de villa was gelegd. Vervolgens werd met een waterkanon geprobeerd het vuur te blussen. Dat karwei was omstreeks tien uur geklaard. Uit de villa klonk vrolijke marsmuziek. Vanuit de lucht hield een politiehelikopter het gebeuren in de gaten.

Intussen probeerden zes ME'ers in een container via het dak naar binnen te komen. Ze verschaften zich toegang tot de villa door dakpannen te verwijderen. Na een kwartier waren ze op de eerste verdieping, op dat moment bevonden de krakers zich in de kelder. Het GEB sloot het gas aan de buitenkant af door de leidingen op te graven om te voorkomen dat brand zou ontstaan. Na enige tijd kwamen de krakers naar buiten en werd het pand dicht getimmerd.

Met de villa verdwijnt het op één na laatste vooroorlogse pand van de Omval, de eeuwenoude landtong in de Amstelbocht. Volgens een artikel in het blad Ons Amsterdam is de juiste benaming Villa Ibolya, Hongaars voor viooltje. Het perceel kreeg de naam Villa Omval in 1992 nadat het was gekraakt en werd gebruikt voor de opvang van ondermeer vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië.

In de Sarphatistraat 77 maken de krakers zich op voor de volgende ontruiming. Vanuit het pand gooiden ze omstreeks het middaguur huisraad op straat. De straat was al afgesloten voor alle verkeer. Trams werden omgeleid.