Plastic pop registreert of moeder kan zorgen

GORINCHEM, 5 FEBR. De elektronische plastic babypop 'Baby Think It Over' uit de Verenigde Staten is binnenkort te koop in Nederland. De pop zal verstandelijk gehandicapten die een kind willen, oefenen in de omgang met baby's. In de Amerika wordt de surrogaatbaby gebruikt in de strijd tegen tienerzwangerschappen.

Speelgoedimporteur J. de Keizer haalt de plastic baby naar Nederland op verzoek van hulpverleners die verstandelijk gehandicapten helpen met het inrichten van een zelfstandig leven. Een van hen, A. de Vries uit Gorinchem: “We hoorden dat de pop op tv was geweest bij de Oprah Winfrey show. We hadden op dat moment net een klant die een gezin wilde starten. Om haar een bewuste keuze te laten maken leek de plastic baby ons heel geschikt. Op die manier kan ze ervaren hoe het is een baby te hebben.”

De surrogaatbaby gaat op willekeurige momenten huilen en komt pas tot bedaren als de tijdelijke ouder een plug in de rug van de pop steekt. De plug zit vast aan een armbandje dat de ouder niet af kan doen. Als die niet binnen een minuut ter plekke is, registreert de computer 'verwaarlozing'. Ook legt hij vast of de baby valt of heen en weer wordt geschud. Er zijn meisjes- en jongens-poppen, ze wegen zo'n zeven pond en zijn verkrijgbaar in vier etnisch verschillende uitvoeringen.

In Amerika is de pop al gebruikt door de kinderbescherming in een zaak, waarbij de moeder de voogdij over haar kind terug eiste. De rechter vroeg de vrouw drie dagen te zorgen voor de plastic baby. Bij een controle werd de pop onder een berg wasgoed teruggevonden, met een maximiaal aantal meldingen van verwaarlozing. Daarop wees de rechter het verzoek van de moeder af.