Oppositie in Servië zet acties voort; Miloševic erkent uitslag verkiezing

BELGRADO, 5 FEBR. President Slobodan Miloševic van Servië is na 77 dagen van massaprotesten overstag gegaan: hij erkent de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 17 november vorig jaar. De oppositiecoalitie Zajedno ziet in de inwilliging van haar belangrijkste eis echter nog geen aanleiding de protestacties te staken.

Miloševic droeg gisteren in een brief zijn premier Mirko Marjanovic op het Servische parlement een speciale wet voor te leggen waarin de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 17 november wordt erkend. Na die 17de november vochten de regerende socialisten de uitslag in veertien steden aan - reden voor Zajedno om sindsdien elke dag de straat op te gaan. Sinds november hebben de socialisten onder zware druk in slechts zes steden de overwinning van Zajedno erkend.

De brief van Miloševic werd gistermiddag op de Servische radio en televisie voorgelezen. Enkele uren later meldde premier Marjanovic dat hij zich vandaag tot het parlement zal wenden.

Tachtigduizend betogers in het centrum van Belgrado reageerden met vreugde op het nieuws van Miloševic' concessie. Ze maakten blafgeluiden tegen de oproerpolitie en gooiden het cordon agenten botten voor de voeten.

De leiders van Zajedno lieten echter weten dat de protestacties zullen worden voortgezet. Volgens Zoran Djindjic, leider van de Democratische Partij, een van de drie partijen van Zajedno, heeft Miloševic “een eerste stap gezet”. “Maar dat is niet genoeg”, voegde hij daaraan toe. Zajedno, zei hij, wil dat de erkenning van de verkiezingsuitslagen van november eerst wordt geëffectueerd voor ze haar acties staakt.

Bovendien noemde Djindjic twee andere eisen waaraan moet worden voldaan: de persvrijheid moet worden gegarandeerd en het bewind moet bekendmaken wie verantwoordelijk is voor het geweld dat de politie herhaaldelijk - vooral zondagavond - tegen de demonstranten van Zajedno heeft gebruikt.

In het buitenland, dat zware druk op Milosevic heeft uitgeoefend, is voorzichtig optimistisch gereageerd. De Europese Veiligheidsorganisatie OVSE riep Miloševic op zijn land te democratiseren en een dialoog aan te gaan met de oppositie. De Amerikaanse regering liet weten verheugd te zijn over Miloševic' stap, maar “een gezonde dosis scepsis” te voelen. De Europese Unie meldde te staan op de uitbreiding van het democratiseringsproces in Servië door hervorming van het kiessysteem en de beëindiging van restricties voor de onafhankelijke media. (Reuter, AP, AFP)