Nuis tegen Valkhofburcht

NIJMEGEN, 5 FEBR. Staatssecretaris Nuis (Cultuur) wil niet dat in het historische Valkhofpark in Nijmegen een reconstructie van de middeleeuwse burcht verschijnt. Nuis baseert zijn standpunt op adviezen van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) en de Rijksdienst voor Monumentenzorg.

Dit heeft de staatssecretaris aan het gemeentebestuur van Nijmegen geschreven. De Nijmeegse gemeenteraad gaf in juni vorig jaar toestemming voor het ontwikkelen van plannen voor de herbouw van de Valkhofburcht.

“Het Valkhof is een locatie van uitermate groot archeologisch en cultuurhistorisch belang,” schrijft de staatssecretaris. “In dit geval is er geen ruimte voor grootschalige initiatieven.”

Het Valkhof is het oudste stadspark van Nederland. Het bevat een middeleeuwse kapel, onderdeel van de oorspronkelijke burcht en een ruïne. De Nijmeegse Valkhofvereniging wil de middeleeuwse burcht herbouwen met een donjon, een verzwaarde woontoren. Vorig jaar ontvouwde de vereniging een plan voor sponsoring. Particuliere investeerders zouden meebetalen aan de uiterst kostbare herbouw. Daarna zou de burcht als congrescentrum en feestruimte geëxploiteerd kunnen worden.

Het Platform voor Behoud Valkhofpark is blij met de opstelling van de staatssecretaris. Het platform verenigt ruim dertig natuur- en milieuorganisaties. “Het betekent de facto een veto over verdere plannen. De staatssecretaris moet namelijk als beheerder van archeologische rijksmonumenten toestemming geven”, zo laat een woordvoerder weten.