Manchester en Arsenal geveld in bekerstrijd

ROTTERDAM, 5 FEBR. Manchester United is gisteravond uitgeschakeld in de strijd om de FA Cup, de Engelse bekerstrijd. De landskampioen en bekerhouder verloor in de vierde ronde de tweede wedstrijd tegen Wimbledon in Londen met 1-0. Het eerste duel eindigde in 0-0.

De Mancunians, koploper in de Premier League, bereikten de laatste drie jaar de finale en wonnen twee keer. Ook voor Arsenal is de bekerstrijd voorbij. De Londense club van Dennis Bergkamp verloor met 1-0 van Leeds United. Rod Wallace scoorde in de eerste helft na een voorzet van de Nederlander Robert Molenaar, voormalig speler van Volendam.

Manchester United, dat van de voorgaande 25 bekerwedstrijden slechts de finale tegen Everton in 1995 verloor, werd geveld door Marcus Gayle. In de 64ste minuut scoorde hij van dichtbij uit een voorzet van Kenny Cunningham het enige doelpunt van de wedstrijd.

In de laatste minuut ging doelman Schmeichel van Manchester United mee naar het vijandelijke strafschopgebied. Deze ultieme poging om de stand gelijk te trekken, werd beloond met een doelpunt. Met een spectaculaire omhaal schoot de Deen de gelijkmaker in het doel van zijn collega Neil Sullivan van Wimbledon, maar de scheidsrechter keurde de treffer af wegens buitenspel.

Manchester United liet in het begin een aantal scoringskansen liggen. Doelman Sullivan haalde met één hand een bal van Gary Neville van de lijn. Van dichtbij slaagde Andy Cole er vervolgens niet in om de bal na een voorzet van Wales-international Ryan Giggs achter de doelman van Wimbledon te werken.

Aan de andere kant van het veld speelden zich soortgelijke taferelen af: Wimbledon-aanvaller Oyvind Leonhardsen miste van dichtbij en in de rebound kon Schmeichel op het nippertje een doelpunt van Efan Ekoko voorkomen. Een paar minuten voordat Marcus Gayle zijn ploeg naar de laatste zestien in het Engelse bekervoetbal schoot, had Gary Pallister nog een grote kans voor Manchester. Op zaterdag 15 februari treft Wimbledon op eigen veld Queens Park Rangers.

Met Wimbledon zorgde Leeds United voor een verrassing door Arsenal te verslaan. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd al na twaalf minuten gescoord door Rod Wallace. Wallace schoot aanvankelijk tegen de paal, maar knalde de bal vervolgens keihard onder de lat in het net. De overwinning was vooral een persoonlijke triomf voor Leeds-trainer George Graham. Twee jaar geleden werd hij ontslagen bij Arsenal. In de volgende ronde speelt Leeds thuis tegen Portsmouth.

Een eigen doelpunt van Steve Foster maakte een einde aan de reputatie van reuzendoders die de semiprofessionels van Woking tot gisteravond hadden. De ploeg moest met 2-1 buigen voor Coventry City.