Kunstenaars tegen ezelsoor op Museumplein

AMSTERDAM, 5 FEBR. Amsterdamse kunstenaars en tv-makers vragen de Welstandscommissie in een open brief Amsterdam te behoeden voor het zogenaamde ezelsoor.

Dit ezelsoor maakt deel uit van het plannen die de Deense landschapsarchitect Sven-Ingvar Anderson voor de herinrichting van het Museumplein en bestaat uit een driehoekige helling, die zich zeven meter boven het maaiveld verheft. Aan de van Baerlestraat komt een Albert-Heijn-filiaal en de ingang tot een parkeergarage in het ezelsoor. Volgens de kunstenaars ontneemt het ezelsoor het zicht op de geplande uitbreiding van het Stedelijk Museum, die nu wordt ontworpen door de Portugese architect Alvaro Siza. De briefschrijvers noemen het ezelsoor 'een pijnlijk monument van kleinstedelijke belangenstrijd' en zien in de Welstandscommissie, die zich volgens hen binnenkort buigt over het plan van Anderson, de laatste mogelijkheid om de stad te behoeden voor een misstap. Tot de ondertekenaars van de brief behoren onder anderen Pierre Audi, Rob Birza, Remco Campert, Sonja Barend, Adriaan van Dis, Harry Mulisch, Connie Palmen, K. Schippers en Theo van Gogh.