Kohl start bouw kanselarij in Berlijn

BONN, 5 FEBR. Bondskanselier Helmut Kohl heeft gisteren het startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe Bundeskanzleramt in Berlijn dat in 1999 klaar moet zijn. Op de dag dat zijn verre voorganger Ludwig Erhard honderd jaar zou zijn geworden, zette Kohl de schop plechtig in de grond.

Het was een sobere bijeenkomst in een koud Berlijn. Iedereen was in het zwart gekleed en er werd gebeden. Alle “onheilsvoorspellingen” dat tegenstribbelende ambtenaren uit Bonn de verhuizing zullen vertragen “worden gelogenstraft”, zei Kohl. De nieuwe kanselarij ligt in het hart van Berlijn, vlakbij de Rijksdag waar het parlement zal vergaderen, en bij de Brandenburger Tor, die tot '89 de gedeelde stad symboliseerde.

Burgemeester Eberhard Diepgen zei dat met de bouw “een brug naar de 21ste eeuw wordt geslagen”. Na een halve eeuw wordt Duitsland “eindelijk weer vanuit zijn hoofdstad geregeerd”. Het Bundeskanzleramt, aan de rivier de Spree, is een ontwerp van de Berlijnse architecten Axel Schultes en Charlotte Frank. De residentie is het enige nieuwe pand dat de regering laat bouwen. De ministers en ambtenaren betrekken bestaande overheidsgebouwen van de DDR die worden gerenoveerd.

De regering heeft steeds onderstreept dat de kosten van de verhuizing niet boven de twintig miljard mark mogen uitkomen. Het Bundeskanzleramt van Kohl, waar vierhonderd man komen te werken, kost vierhonderd miljoen en moet het visitekaartje van de Bondsrepubliek worden. Achter de Rijksdag begint deze maand de bouw van de zogeheten Dorotheenblöcke waar de afgevaardigden van de Bondsdag een kantoor krijgen.

Tussen de zogeheten Spreebogen en Unter den Linden wordt inmiddels hard gewerkt aan het nieuwe regeringscentrum dat de stad allure moet geven. Direct naast de Brandenburger Tor, aan de Pariser Platz, komen de ambassades van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. De voormalige geallieerden wilden per se aanwezig zijn op deze historische plek waar zestig jaar geleden Hitlers troepen hun parades hielden.

Bij zijn verhuizing naar Berlijn zal Kohl eerst zijn intrek nemen in een gebouw aan Schlossplatz 1, waar het vroegere stadspaleis stond dat in 1950 door het DDR-regime werd opgeblazen. Kohl wil zich al in mei van dat jaar, tegelijk met de Bondsdag, in Berlijn vestigen. Schlossplatz 1 is een symbolische plaats. In november 1918 riep de revolutionair Karl Liebknecht vanaf het historische balkon de Socialistische Republiek uit. Dit balkon was oorspronkelijk onderdeel van het keizerlijke slot en werd later geplakt tegen het gebouw van de Staatsraad van de DDR.

    • Michèle de Waard