ir. D.L. Asjes

In Den Haag is op 2 februari de generaal-majoor-vlieger titulair van de Koninklijke Luchtmacht ir. D.L. Asjes overleden. Dirk Lucas Asjes, die 85 jaar oud werd, speelde in de Tweede Wereldoorlog een heldhaftige rol bij vluchten uit Australië naar het door Japan bezette Nederlands-Indië.

Het ging daarbij om aanvals- en fotoverkenningsvluchten van het Nederlands-Indische 18de Squadron Bommenwerpers. Hoewel dat niet verplicht was, deelde Asjes zichzelf in bij de gevaarlijkste vluchten. D.L. Asjes werd voor zijn moed onderscheiden met de Militaire Willemsorde (4de klasse), het Vliegerskruis, het Distinguished Flying Cross en kreeg nog andere binnen- en buitenlandse onderscheidingen. Na de Japanse capitulatie in augustus 1945 en de daarop volgende Indonesische onafhankelijkheidsverklaring was Asjes een van de eerste actieve Nederlandse militairen die terugkeerden in de voormalige kolonie.