Excuses Rodman voor wangedrag

ROTTERDAM, 5 FEBR. Vooral Michael Jordan laat zien dat de Chicago Bulls ook kunnen winnen zonder Dennis Rodman. De Amerikaanse sterbasketballer zit een schorsing van elf wedstrijden uit omdat hij een cameraman tussen zijn benen trapte. Eerder deze week had Jordan een leeuwenaandeel in de overwinning op de Seattle Supersonics, vannacht maakte hij 36 punten in de thuiswedstrijd tegen de Portland Trailblazers. De Chicago Bulls wonnen met 88-84.

Dennis Rodman maakt op 11 februari zijn rentree tegen de Charlotte Hornets. In een gesprek heeft hij vrijdag een commissie van de Amerikaanse basketballorganisatie (NBA) ervan overtuigd dat hij zijn leven binnen de lijnen zal beteren. “Hij is echt van plan zich normaal te gedragen”, aldus NBA-commissaris David Stern. “Zijn speelstijl zal niet veranderen, zijn gedrag wel. Hij heeft erkend dat zijn gedrag onaanvaardbaar was. Dennis weet ook dat soortgelijke incidenten hem zijn carrière kunnen kosten.”

Sinds 1992 is Rodman negen keer geschorst. Zijn laatste straf heeft hem volgens zijn zaakwaarnemer bijna vier miljoen gulden aan ingehouden salaris en smartegeld aan het slachtoffer gekost. Rodman geniet een jaarsalaris van negen miljoen dollar, ruim zestien miljoen gulden.

De trap die hij op 15 januari bij een ontmoeting met de Minnesota Timberwolves in Minneapolis tussen de benen van een cameraman plaatste, kwam Rodman te staan op een schorsing van elf wedstrijden en een geldboete van 45.000 gulden. Na een rebound buiten het veld struikelde hij over de man en gaf hem uit ergernis een trap.

De schorsing van Rodman was de op één na hoogste straf in de geschiedenis van de NBA. Als onderdeel van zijn straf moet de 35-jarige Rodman zich onder psychiatrische behandeling laten stellen. Met de cameraman kwam Rodman een schikking overeen van ongeveer 360.000 gulden.

Toen hij onlangs werd geschorst, vroegen insiders zich af of de Chicago Bulls hun leidende positie in de Amerikaanse basketballcompetitie wel zouden kunnen handhaven. De Bulls wonnen acht wedstrijden op rij. Van de laatste negentien wedstrijden verloor de ploeg van Phil Jackson slechts een duel tegen de Houston Rockets.

Jordan scoorde vannacht 22 van zijn 36 punten in het laatste kwart van de wedstrijd tegen de Portland Trailblazers. Met nog amper 54 seconden te gaan zette hij Chicago met twee vrije worpen op een 84-82 voorsprong. Zes seconden voor het einde bepaalde hij de eindstand op 88-84.