Egypte ontkent militaire hulp aan Zaïre

KINSHASA, 5 FEBR.Egypte en Togo hebben berichten tegengesproken dat zij militaire hulp hebben toegezegd aan Zaïre in de strijd tegen de oprukkende Tutsi-rebellen.

Zaïre maakte maandag melding steun te verwachten van Marokko, Togo, Tsjaad en Egypte. China en Israel werden gevraagd te helpen bij de opleiding van Zaïrese militairen. De Tutsi-rebellen hebben aan de oostgrens van Zaïre een gebiedsstrook veroverd van duizend kilometer lang. Gisteren werden Zaïrese jongemannen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar opgeroepen zich te melden bij het regeringsleger.

De Verenigde Staten hebben er bij alle buitenlandse mogendheden op aangedrongen buiten het conflict te blijven. Zaïre beschuldigt de buurlanden Oeganda, Rwanda en Burundi ervan de Tutsi-rebellen militair te ondersteunen. Washington riep de buurlanden van Zaïre gisteren op “de territoriale integriteit van Zaïre” te respecteren. (Reuter, AFP, AP)